EFOP-1.3.5-16-2016-00026 - "Közösségek fejlesztése a népművészet eszköztárával Békés megyében"
Családi napok megvalósítása három településen

Nagybánhegyes

Nagybánhegyesen, 2018. április 30-án megrendezésre kerülő Családi Napra családok, baráti társaságok, munkahelyi kollektívák és civil szervezetek érkeztek a meghívásunkra a jeles napra, melyen megemlékeztünk a pályázatban együttműködő partnereként jelen lévő Nagybánhegyesi Szlovák Hagyományőrző Közhasznú Egyesület 10 éves fennállásáról is. Elmondhatjuk, hogy az egyesület hagyományőrzésben és hagyományteremtésben is fontos célokat tűz maga elé: pl.: népi kézművesség, néptánc és gasztronómiai hagyományaink őrzése. A rendezvényt a Komlós Néptánc Együttes műsora nyitotta.

A fergeteges táncok után a gyermekeket hívták maguk közé a táncosok. Alsó és felső tagozatos gyermekek is tanulták a lépéseket a táncházban és időnként az idősebbek is bekapcsolódtak. A családi nap programjában a bográcsos ételek főzőversenye, a gyermekek aszfalt-rajz versenye, a tavaszi varázs golyó vadászat kellemes szórakozás volt. A hagyományos kézműves játszóházban a program egész ideje alatt sokan szorgoskodtak, alkottak és nem csak a gyermekek, hanem a felnőttek is. A nagybánhegyesi közösség szempontjából fontos kiemelni, hogy a faluból elköltözött fiatalok családok hazalátogattak ezen a napon, és több generáció ünnepelt, szórakozott együtt a rendezvényen.

 

Telekgerendás

Békés Megyei Népművészeti Egyesület, együttműködve Telekgerendás Község Önkormányzatával és a Telekgerendási Népművészeti Körrel, 2018. május 20-án rendezte meg Telekgerendáson a Családi Napot. A rendezvény célcsoportjai a családok voltak, így minden korosztály képviseltette magát. A program keretében játszóházak valósultak meg, úgy, mint bőrözés, agyagozás, nemezelés. A játszóházban a fiatalabb és idősebb korosztály egyaránt talált megfelelő elfoglaltságot, a nagyobb gyermekek jellemzően egyedül, a fiatalabbak szüleikkel együtt tevékenykedtek.  A játszóházak, időtartamuk alatt, folyamatosan lefoglalták az érdeklődőket. Kora délután a Hétpróbás Táncegyüttes műsorában gyönyörködhettek az érdeklődők, majd vezetésükkel egy nagyon jó hangulatú, vidám táncházban vehettek részt óvodások, iskolások, fiatal és kevésbé fiatal felnőttek egyaránt. A települési önkormányzat jóvoltából és a helyi civil szervezetek önkéntes tevékenységének köszönhetően is számos lehetőség várta az érdeklődőket. A Telekgerendási Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat az általa előzetesen kiírt rajzpályázat eredményhirdetésre került sor. A helyi civil szervezetek és helyi vállalkozók ingyenes palacsintával és paprikás krumplival, pattogatott kukoricával, édességgel vendégelték meg a résztvevőket. A gyermekek számára meglepetésül szolgált Berta János vándorkomédiás interaktív műsora, az ugrálóvár, arcfestés, népi játszótér és lovaskocsikázás is.

 

Újkígyós

A Családi Nap az Ipolyi Arnold Népfőiskola Kulturális Egyesület együttműködésével 2018. május 27-én került megrendezésre Újkígyóson, a Petőfi Sándor Művelődési Házban és a mellette lévő parkban. A rendezvényen célja a lakosság, a helyi családok társas kapcsolatainak erősítése volt, a hagyományőrzé, a népművészet segítségével. A napközbeni programok között népi kézműves játszóházak várták az érdeklődőket. Ilyen volt az ördöglakat, agyagozás, gyöngyfűzés. A gyermekek kipróbálhattak különböző népi játékokat, közelebb hozva ezzel a múlt és jelen szabadidős tevékenységeit. A rendezvényre kilátogató családok számára a Borostyán Bábcsoport, Jimmy bohóc és a Rokodál Együttes nyújtott vidám szórakozási lehetőséget, valamint a legapróbbakat Mozi matiné várta a Cz. Kiss Rendezvényházban. A rendezvény lebonyolításához a helyi civil szervezetek önkéntes munkával járultak hozzá. Az esemény táncházzal zárult, a Ludas Együttes közreműködésével. A résztvevők moldvai, palatkai és széki táncokat tanulhattak. A program jó lehetőség volt arra, hogy megmozgassa a helyieket, társas interakciókat generáljon, amelyek a meglévő közösségi kapcsolatokat tovább erősíthetik.

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA.jpg (1453×1004)

Rendhagyó tárlatlátogatásra invitálunk mindenkit!

A "Népi textíliák a mai életünkben” című országos pályázati kiállítás ugyan jelenleg is áll Békéscsabán, a Megyei Könyvtárban, de sajnos a vírus miatt nem látogatható.
Dőljenek, hátra a fotelben, nézzék végig a videókat és gyönyörködjenek az alkotók szebbnél szebb munkáiban!
A kétrészes, összesen közel húsz-huszonöt perces film adjon mindenkinek örömet és reményt arra, hogy ez a rémálom rövidesen befejeződik és ismét visszatérhetünk a megszokott, vagy egy kicsit megváltozott életünkhöz.
A filmek az egyesületünk YouTube csatornáján bármikor megtekinthetők, azonban az alábbi két linkre kattintva máris láthatók.

Jó egészséget kívánunk ! #maradjotthon
Sze, nov. 10, 2021
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány a korábbi...
K, szept. 07, 2021
FIGYELEM: Meghosszabbított jelentkezési határidő: 2021. szeptember 20. A Békés Megyei Népművészeti...
H, júl. 26, 2021
Kedves Érdeklődők! A Békés Megyei Népművészeti Egyesület által 2021. őszén, Békéscsabán indítandó,...
H, júl. 26, 2021
A 2021. őszén induló képzések - képzési programok alapján készült - tájékoztatói az alábbiakban...
Cs, jún. 17, 2021
A Körös-völgyi Sokadalom a Dél-Alföld népművészetének ünnepe Gyulán, a vár előtt kialakított...
Cs, jún. 17, 2021
PROGRAMFÜZET: A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány...
Sze, jún. 16, 2021
Békéscsaba, Szent István tér 2021. június 20. 18:00 - 22:00 óráig
Cs, jan. 14, 2021
FELHÍVÁS A Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Békés Megyei Népművészeti...
Cs, jan. 14, 2021
FELHÍVÁS - Akkreditált népi kézműves képzések és műhelyfoglalkozások 2021. A Békés Megyei...