EFOP-1.3.5-16-2016-00026 - "Közösségek fejlesztése a népművészet eszköztárával Békés megyében"
Szakmai fórum I.

A projekt keretében tervezett 4 db fórum közül az első alkalommal a Közéleti szerepvállalás és érdekképviselet elősegítése – lehetőségek a projektben címmel szerveztünk rendezvényt 2018. február 17-én.

Az eseménynek a Kézműves Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola biztosított helyet. Partnerszervezeteink mindegyike több fővel is képviseltette magát az eseményen.

 

Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket és megnyitotta a rendezvényt.  A megnyitót követően előadások következtek. A szakértő és felkészült előadókat a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete biztosította.

 

Kölcseyné Balázs Mária, közösségfejlesztő a Népi kézműves közösségek helye a helyi társadalomban címmel tartott előadást, melyben bemutatta a népi kézműves közösségek történelmi fejlődését, illetve szerepét, kiemelve napjaink tendenciáit.

 

Pocsajiné Fábián Magdolna, a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének titkára részletesen bemutatta a közéleti szerepvállalás és érdekképviselet lehetőségeit a civil szektorban, s a hallgatóság igényei alapján kitért a civil szervezetek alapításának módjaira, teendőire is.

 

A szendvics-ebédet követően Pepó Jánosné, a Nagybánhegyesi Szlovák Hagyományőrző Közhasznú Egyesület elnöke bemutatta egy civil szervezet tevékenységét, azaz a szlovák népi hagyományok ápolását Nagybánhegyesen.

 

Harangozó Imre, etnográfus, az újkígyósi Ipolyi Arnold Népfőiskola elnöke előadását Kallós Zoltánra emlékezve kezdte meg, akit sajnos a közelmúltban veszítettünk el.  Majd előadásában kitért általában a népfőiskolák helyére, szerepére a társadalomban, illetve konkrétan az újkígyósi Ipolyi Arnold Népfőiskola helyi közéleti szerepvállalására.

 

A fórum kerekasztal-beszélgetéssel fejeződött be, ahol a partnerek röviden beszámoltak egymásnak a projekt helyszínein folyó tevékenységekről

 

A jó hangulatú és igen hasznos tanácskozás új ismereteket és további motivációt biztosított a jelenlévők számára a projekttevékenységekhez.

 

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA.jpg (1453×1004)

 

Rendhagyó tárlatlátogatásra invitálunk mindenkit!

A "Népi textíliák a mai életünkben” című országos pályázati kiállítás ugyan jelenleg is áll Békéscsabán, a Megyei Könyvtárban, de sajnos a vírus miatt nem látogatható.
Dőljenek, hátra a fotelben, nézzék végig a videókat és gyönyörködjenek az alkotók szebbnél szebb munkáiban!
A kétrészes, összesen közel húsz-huszonöt perces film adjon mindenkinek örömet és reményt arra, hogy ez a rémálom rövidesen befejeződik és ismét visszatérhetünk a megszokott, vagy egy kicsit megváltozott életünkhöz.
A filmek az egyesületünk YouTube csatornáján bármikor megtekinthetők, azonban az alábbi két linkre kattintva máris láthatók.

Jó egészséget kívánunk ! #maradjotthon
Sze, nov. 10, 2021
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány a korábbi...
K, szept. 07, 2021
FIGYELEM: Meghosszabbított jelentkezési határidő: 2021. szeptember 20. A Békés Megyei Népművészeti...
H, júl. 26, 2021
Kedves Érdeklődők! A Békés Megyei Népművészeti Egyesület által 2021. őszén, Békéscsabán indítandó,...
H, júl. 26, 2021
A 2021. őszén induló képzések - képzési programok alapján készült - tájékoztatói az alábbiakban...
Cs, jún. 17, 2021
A Körös-völgyi Sokadalom a Dél-Alföld népművészetének ünnepe Gyulán, a vár előtt kialakított...
Cs, jún. 17, 2021
PROGRAMFÜZET: A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány...
Sze, jún. 16, 2021
Békéscsaba, Szent István tér 2021. június 20. 18:00 - 22:00 óráig
Cs, jan. 14, 2021
FELHÍVÁS A Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Békés Megyei Népművészeti...
Cs, jan. 14, 2021
FELHÍVÁS - Akkreditált népi kézműves képzések és műhelyfoglalkozások 2021. A Békés Megyei...