EFOP-3.3.2-16-2016-00010 Népi kézműves hagyományok átörökítése a Körösök völgyében című projektünk - 18 hónap alatt - a Dél-alföldi régióban, Békés megyében, azon belül 4 járásban, 4 településen, az ország több szempontból is hátrányos helyzetű, fejlesztendő, ill. egy intézményi célcsoport esetében komplex programmal fejlesztendő járásában valósult meg.

7 intézménnyel kötött az egyesület együttműködési megállapodást a programok megvalósítására. Az együttműködés 5 intézmény esetében általános iskolásokra, 1 intézmény esetében óvodásokra, egy további intézmény esetében pedig (fogyatékkal élő) szakiskolásokra vonatkozott.

A projektbe bevonni tervezett 7-24 éves korú célcsoporttagok létszáma (indikátor) 240 fő volt, illetve a tevékenységekbe terveztünk bevonni 40 fő óvodás korú gyermeket is.

A megvalósítás során mindösszesen 330 fő bevonása valósult meg, közülük 34 fő óvodás, tehát az indikátorszám 296 fő.

Az előzetes felmérés és az intézmények nyilatkozata alapján a bevontak 31%-a hátrányos, vagy halmozottan hátrányos helyzetű volt.

A projekt előzetes célkitűzéseinek megvalósítására kiemelten ügyeltünk a közreműködő szakemberekkel, s a partnerintézményekkel együtt, ezek:

  • komplex személyiségfejlesztés
  • hagyományőrzés, hagyományápolás (autentikus értékek átadása)
  • identitástudat erősítése
  • manualitás fejlesztése
  • csoportos tevékenykedtetés, közösségfejlesztés,
  • alkotásra ösztönzés,
  • tehetséggondozás,
  • természetes anyagok alkalmazása.

Hisszük, hogy ha a fiatalok gyermekkorban megismerkednek a paraszti kultúra hagyományaival, akkor felnőttként elkötelezett művelőivé, értőivé válnak. Jelen projektünk keretében láthattuk, ahogy a gyermekek „megfertőződtek” a népi kultúra, a népi kézművesség szeretetével.

A projektben megvalósult tevékenységek, programok:

Mind a 7 intézménynél 2 féléven keresztül művészeti csoportokat indítottunk, melyek – a helyi igényekre építve - különböző népi kézműves mesterségeket, vagy annak alapjait ismertették meg a gyerekekkel. A pontos szakágat, hogy mivel, mikkel foglalkozzanak az adott csoportban előzetesen megterveztük, s ez alapján hirdettük meg azokat. A művészeti csoportok a hatékonyságvizsgálatok alapján, elérték céljukat, a gyerekek rendszeresen jártak, nem hiányoztak, örömmel alkottak, megismerték, megszerették a különböző természetes anyagokat, technikákat. Külön kiemelkedő a legtöbb helyen az erős csoportkohézió kialakulása.

Mind a 7 partnerszervezetnél kétfordulós versenyre került sor. Az egyik fordulóban, a helyi vetélkedőn főként a néprajzi ismeretekből adtak számot a gyerekek elméleti és gyakorlati (főként ügyességi) feladatokon keresztül. A feladatokat összeállítók figyelembe vették az érintettek korosztályi sajátosságait, így valóban jó hangulatú, ismeretek reprodukálására való alkalmak valósultak meg. A verseny másik fordulója tárgyalkotó volt, a művészeti csoportokban készített, beküldött alkotásokat országosan ismert, szakértő zsűri értékelte egy regionális pályázat keretében és egy reprezentatív kiállításon mutattuk be a nagyközönségnek a Békés Megyei Könyvtárban. Csoportjaink közül több is elismerésben részesült, s többek anyaga a kiállításon is szerepelhetett.

Két intézmény tanulói számára 6-6 napos bentlakásos nyári tábort valósítottunk meg. A nagybánhegyesi és a békéssámsoni gyerekek a 6 nap alatt megismerkedhettek a természetes anyagokkal, a hímzés, szövés, fazekasság, faművesség alapjaival. A táborokba esténként népi előadó-művészeket hívtunk, táncosokat, énekeseket, zenészeket. A gyerekek számára maradandó élményeket nyújtottak a táborok, elmondásuk szerint soha sem voltak még hasonlóban.

5 intézményben három alkalommal, témanapokat tartottunk, amelyben különböző népi kézművességet művelő animátorok játszóházat vezettek. A programot két alkalommal egészítette ki a partnerek igényeinek megfelelően kiválasztott műsor: előadó, mesemondó, viselet-bemutató, népi énekes, népzenei előadó, táncház stb. A harmadik témanaphoz mind az 5 intézményben, kapcsolódott egy „mesesarok” c. program, ahol a népmesékkel találkozhattak a résztvevők, továbbá egy Békés megye élő népművészetét bemutató kiállítás. A témanapok a partnerintézmények igényeihez, a kialakult ünnepeikhez, vagy a hagyományteremtő alkalmakhoz kapcsolódtak (szüret, zene világnapja, mesehét, advent stb.). Kivétel nélkül nagyon emlékezetes alkalmak voltak, ahol sok boldog gyermekarc volt látható.

Rendhagyó tárlatlátogatásra invitálunk mindenkit!

A "Népi textíliák a mai életünkben” című országos pályázati kiállítás ugyan jelenleg is áll Békéscsabán, a Megyei Könyvtárban, de sajnos a vírus miatt nem látogatható.
Dőljenek, hátra a fotelben, nézzék végig a videókat és gyönyörködjenek az alkotók szebbnél szebb munkáiban!
A kétrészes, összesen közel húsz-huszonöt perces film adjon mindenkinek örömet és reményt arra, hogy ez a rémálom rövidesen befejeződik és ismét visszatérhetünk a megszokott, vagy egy kicsit megváltozott életünkhöz.
A filmek az egyesületünk YouTube csatornáján bármikor megtekinthetők, azonban az alábbi két linkre kattintva máris láthatók.

Jó egészséget kívánunk ! #maradjotthon
Cs, okt. 15, 2020
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület „Innováció a kézművességben” című -...
Cs, okt. 01, 2020
Az Emberi Erőforrás Minisztériuma, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a...
Cs, júl. 09, 2020
Kedves Alkotók! Az idei év sok váratlan fordulattal lep meg bennünket, amelyek között vannak jók...
K, jún. 23, 2020
Ezúton szeretnénk figyelmükbe ajánlani a közelmúltban megjelent Magyar Falu Program Falusi Civil...
P, jún. 19, 2020
A mai naptól, a veszélyhelyzet megszűnésével újraindulhatnak a közművelődési tevékenységek,...
K, jún. 16, 2020
A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel a XVII. Országos Népművészeti Kiállítás...
Cs, jún. 04, 2020
Egyesületünk, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, különböző partnerszervezetekkel közösen 1989...
P, máj. 29, 2020
NÉPI KÉZMŰVES NAPKÖZIS TÁBOROK A NÉPMŰVÉSZETI ALKOTÓHÁZBAN BÉKÉSCSABA, OROSHÁZI U. 32. A Békés...
Szo, máj. 16, 2020
Júniusra tervezett rendezvényeink - a koronavírus miatti jogi szabályozásra tekintettel -...