Népi kézműves hagyományok átörökítése a Körösök völgyében projektünk 7 partnerintézménnyel folytat együttműködést, melynek keretében 2019 szeptember 1. és december 31. között 2 intézményben valósítunk meg témanapokat, ahol népi kézműves foglalkozások, illetve táncházak, kiállítások és mesemondó programok valósulnak meg a gyerekek és fiatalok számára. Októberben, a békési Dr. Hepp Ferenc Általános Iskolában két témanapra került sor, ahol mindkét alkalommal kb. 80 fő részvételével zajlottak a játszóházak. A gyerekek nagy örömmel alkottak, s az elkészült alkotásokat haza is vihették. Az első témanapon a Belencéres táncegyüttes tartott táncbemutatót és táncházat, a második alkalommal pedig Harangozó Imre mesemondását hallgathatták a résztvevők.

Mindegyik partnerintézményünkben kétfordulós vetélkedőt tartunk, mely egy néprajzi fordulóból és egy tárgyalkotó pályázatból áll, ez utóbbira készült alkotásokat megmérettettük - szép sikerrel - a Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat keretében. Augusztusban ezen események szervezési, előkészítő tevékenységei zajlottak. Szeptemberben pedig megkezdődtek a konkrét tevékenységek: A helyi versenyek két intézményben, Békéscsabán a Lencsési Általános Iskolában és Békésen, a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában zajlottak le, 20-20 fő részvételével, főként – a korosztályi sajátosságokhoz alkalmazkodva – néprajz-elméleti és játékos alkotói feladatokkal.

A tárgyalkotó fordulót a Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat jelentette. A Népművészeti Egyesületek Szövetségével, a Hagyományok Házával és a Debreceni Művelődési Központtal meghirdetett XIII. Dél-alföldi Regionális Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatra – 33 alkotóközösségtől 43 és egyéni alkotótól 538 pályamunka érkezett be, korosztályi és egyéni, illetve csoportos megoszlásban. A zsűri 141 db alkotást nem javasolt a kiállításra, 398 db alkotás képezi a regionális kiállításon megjelenített alkotások számát. 327 darab alkotás megy tovább Debrecenbe az országos zsűrizésre, ahol a régiókból megérkezett munkák között ismét várják a megmérettetést. A pályázatra beérkezett alkotások zsűrizése 2019. szeptember 21-22-én zajlott, majd szeptember 27-én került sor a Békés Megyei Könyvtárban a regionális kiállítás megnyitójára és a díjátadó ünnepségre. A kiállítás október 12-én zárt.

Rendhagyó tárlatlátogatásra invitálunk mindenkit!

A "Népi textíliák a mai életünkben” című országos pályázati kiállítás ugyan jelenleg is áll Békéscsabán, a Megyei Könyvtárban, de sajnos a vírus miatt nem látogatható.
Dőljenek, hátra a fotelben, nézzék végig a videókat és gyönyörködjenek az alkotók szebbnél szebb munkáiban!
A kétrészes, összesen közel húsz-huszonöt perces film adjon mindenkinek örömet és reményt arra, hogy ez a rémálom rövidesen befejeződik és ismét visszatérhetünk a megszokott, vagy egy kicsit megváltozott életünkhöz.
A filmek az egyesületünk YouTube csatornáján bármikor megtekinthetők, azonban az alábbi két linkre kattintva máris láthatók.

Jó egészséget kívánunk ! #maradjotthon
Cs, okt. 15, 2020
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület „Innováció a kézművességben” című -...
Cs, okt. 01, 2020
Az Emberi Erőforrás Minisztériuma, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a...
Cs, júl. 09, 2020
Kedves Alkotók! Az idei év sok váratlan fordulattal lep meg bennünket, amelyek között vannak jók...
K, jún. 23, 2020
Ezúton szeretnénk figyelmükbe ajánlani a közelmúltban megjelent Magyar Falu Program Falusi Civil...
P, jún. 19, 2020
A mai naptól, a veszélyhelyzet megszűnésével újraindulhatnak a közművelődési tevékenységek,...
K, jún. 16, 2020
A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel a XVII. Országos Népművészeti Kiállítás...
Cs, jún. 04, 2020
Egyesületünk, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, különböző partnerszervezetekkel közösen 1989...
P, máj. 29, 2020
NÉPI KÉZMŰVES NAPKÖZIS TÁBOROK A NÉPMŰVÉSZETI ALKOTÓHÁZBAN BÉKÉSCSABA, OROSHÁZI U. 32. A Békés...
Szo, máj. 16, 2020
Júniusra tervezett rendezvényeink - a koronavírus miatti jogi szabályozásra tekintettel -...