A békéscsabai evangélikus iskolába járó gyerekek izgalommal várták ezt a napot, mert tudták, hogy más várja őket, mint a megszokott hétköznapokon. A közeledő Karácsonyra készülhettek együtt 2018. november 30-án. Délután 13.00 órától különböző helyszíneken népi kézművesek kézműves foglalkozások várták a gyerekeket.  Az egész délután a csillagokról szólt. Volt mézeskalács díszítés, mellette szalmacsillagokat és harangokat fontak, valamint facsillagokat készítettek a kisiskolások.  Amit elkészítettek a gyerekek mind a karácsonyfára, vagy alá kerülhetett. Volt, aki csillogó szemekkel ajándékozta az érkező szüleinek amit elkészített ezen a délutánon.  A Palinta társulat „Karácsonyi csillag” című előadása előtt, Szente-Réth Katalin adventi gondolatait hallgathatták meg a diákok és szüleik az Evangélikus Kistemplomban. A zenés, énekes előadás mindenkit megmozgatott, és színpadra penderített, mert a diákok felváltva cserélődtek az énekekkel. Rengeteg új dal és élmény töltötte be nap végén a diákok és hozzátartozóik szívét.

Az adventi rendezvény Újkígyóson a Petőfi Sándor Művelődési Házban került megrendezésre 2018. december 1-jén, amelynek célja a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó hagyományaink éltetése, a közös együttlét megteremtése, a településen élők közösségi kapcsolatainak erősítése volt. Az Ipolyi Arnold Népfőiskola Kulturális Egyesület együttműködésével megvalósuló rendezvény célcsoportja a teljes lakosság, azon belül különösen a 14 év alatti gyermekek. A programon 104 fő vett részt. A programok 10:00 órakor kezdődtek, elsőként az újkígyósi óvodás és néptáncos gyermekek műsorával. A versek, mondókák, énekek, zenés-táncos produkciók után 11:00 órától Berta Jimmy János bábszínháza következett, amelyben karácsonyi meséket élvezhettek a gyermekek és szüleik. Az előadás nem csak a legkisebbeknél aratott óriási sikert, a szülők és nagyszülők is nagyon jól szórakoztak. A rendezvény ideje alatt népi kézműves játszóházak is várták a résztvevőket, ahol karácsonyi asztaldíszt és kopogtatót, mézeskalácsot készíthettek, valamint a gyertyamártást is kipróbálhatták. Mindezek mellet a szervezők újkígyósi civil szervezetek együttműködésével lángost, teát, forralt bort biztosítottak a vendégeknek.

A rendezvény Adventi délután címmel került megrendezésre 2018. december 9-én Telekgerendáson, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, a Telekgerendás Község Önkormányzata és a Telekgerendási Népművészeti Kör együttműködésével.  Az esemény célja volt a településen élő gyermekes családok megszólítása és bevonása az adventi ünnepi várakozásba. A telekgerendási polgármester nyitotta meg a rendezvényt és köszöntötte a résztvevőket. A Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola gyermekei karácsonyi műsorral kedveskedtek, egy iskolás kisfiú karácsonyi dalokat énekelt. A Magyar Vöröskereszt Telekgerendási Alapszervezetének tagjai, önkéntes munkában, a Telekgerendási Népművészeti Kör és az érdeklődő lakosok által biztosított alapanyagok felhasználásával lekváros buktával, teával vendégelték meg a résztvevőket. Idei évben alakult a településen a helyi értéktár bizottság. A TÉB elnöke előadásban ismertette a lakosok által felvételre javasolt és a bizottság által települési értéktárba felvett helyi értékeket, melyeket helyben, kiállítás keretében is bemutatkozott. A gyermekek szórakoztatásáról bűvészműsor és játszóházak gondoskodtak A népi kézműves játszóházakban kicsik és nagyok kipróbálhatták a gyertyamártást, a mézeskalács díszítést és fa alapanyagú karácsonyfadíszeket készíthettek. Helyi pedagógusok segítségével karácsonyi gömböket díszíthettek, gyöngy karkötőt fűzhettek és gyertyatartót készíthettek a gyermekek és felnőttek. Az Adventi délután a helyi evangélikus templomban zárult. A hagyományos templomi gyertyagyújtást mellett a helyi Karaván zenekar, valamint Csonka Dóri és Balázs Csongor előadóművészek műsorát láthatták az érdeklődők.

Mezőkovácsházán 2018. december 15-én valósult meg a Karácsonyi készülődés című rendezvény a Kalocsa Róza Közhasznú Nonprofit Kft-val partnerségben. A program célja a városban élő kisgyermekek köszöntése a karácsonyi ünnepek alkalmából, a karácsonyi szokások ismertetése, valamint a népi kismesterségek bemutatása volt. A rendezvényen 148 fő vett részt. A program Sütő Lajos önkormányzati képviselő ünnepi köszöntőjével kezdődött. Az eseményen Berta János vándor színházának interaktív előadását láthatták, hallhatták a gyermekek. A „vándorkomédiás” két népmesét dolgoztak fel és mutatott be a gyermekek legnagyobb örömére. Ezt követően a békési Belencéres Néptáncegyüttes tagjai tartottak táncbemutatót, majd táncházat. A Belencéres táncegyüttes vezetője Mahovics Tamás a résztvevőket népi játékokkal invitálta táncba. A rendezvényt színesítették még népi kézműves foglalkozások. A foglalkozásokon lehetőség nyílt arra, hogy a gyermekek elkészítsék a karácsonyi ajándékukat - karácsonyi asztaldísz, csuhé-szalma fenyődísz, gyertyadísz, mikulás és karácsonyi ablakdísz, üvegmécses - a szüleiknek, testvéreiknek, nagyszüleiknek, és a barátaiknak.  A rendezvényen a részt vevőket gyümölcsökkel, édes-, sós aprósüteménnyel, meleg teával látták vendégül.

Nagybánhegyesen 2018. december 20-án került megrendezésre a karácsonyi ünnepség, a rendezvény célcsoportja a Nagybánhegyesi Szlovák Hagyományőrző Közhasznú Egyesület vonzáskörzetében élő a 60-90 éves korosztály és családjaik. Az ünnepségen 117 fő volt jelen. A karácsonyi műsorban a csanádapácai dalkör régi énekekkel pásztorjátékot mutatott be. Valamint a résztvevők népi kézműves játszóházban próbálhatták ki kézügyességüket. Különböző technikával készülő karácsonyfadíszeket és asztaldíszeket készítettek. A csuhé- és a szalmafonástól a gyöngyökkel készült díszeken át a hímzéssel készült dekorációk is nagy sikert arattak, és végül közösen díszítették fel egy karácsonyfát. Természetesen az ünnepi étkezés hagyományai is terítékre kerültek az ünnepségen.

2018. december 20-án került megrendezésre tótkomlósi karácsonyi ünnepség a Tótkomlósi Evangélikus Egyházközség együttműködésével, a gyülekezet tagjai és azok családjai számára. Mivel a meghívott vendégek nagy számban jelezték vissza részvételüket és a rendezvény színvonala is megkívánta, hogy az ünnepséget egy szép alkalomhoz illő helyiségbe szervezzük meg, erre a legalkalmasabbnak a tótkomlósi Általános Művelődési Központ dísztermét találtuk. Az ünnepségre programot szerveztünk, amire a klasszikus bethlehemi történet előadására kértünk fel óvodai csoportot, illetve iskoláskorú gyerekek karácsonyi versekkel köszöntötték a meghívásunkat elfogadó vendégeket. Az est főszereplője a békéscsabai Tabán Táncegyüttes táncosai voltak, akik fergeteges műsorukkal kápráztatták el a vendégeket. Műsorukban Maros-menti, és Dél-alföldi táncokat mutattak be „Élet és tánc a Körösök mentén” címmel, melyben Békés megye nemzetiségeit átfogó, román, szerb, szlovák és magyar népi hagyományt jelenítették meg. Az előadást a „Legényes Táncosa”-val zárták. A fellépések után lehetőség nyílt kézműves foglalkozásra, melyen vendégeink karácsonyi díszek, asztali dekorációk, és fenyőfa díszek készítésére vállalkozhattak. A mézeskalács díszítés sem maradhatott ki a tevékenységekből. A foglalkozásokkal párhozamosan karácsonyi vendégvárásként terített asztal várta a meghívottakat, ahol karácsonyi ízek kavalkádjában lehetett válogatni.

 

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA.jpg (1453×1004)

Rendhagyó tárlatlátogatásra invitálunk mindenkit!

A "Népi textíliák a mai életünkben” című országos pályázati kiállítás ugyan jelenleg is áll Békéscsabán, a Megyei Könyvtárban, de sajnos a vírus miatt nem látogatható.
Dőljenek, hátra a fotelben, nézzék végig a videókat és gyönyörködjenek az alkotók szebbnél szebb munkáiban!
A kétrészes, összesen közel húsz-huszonöt perces film adjon mindenkinek örömet és reményt arra, hogy ez a rémálom rövidesen befejeződik és ismét visszatérhetünk a megszokott, vagy egy kicsit megváltozott életünkhöz.
A filmek az egyesületünk YouTube csatornáján bármikor megtekinthetők, azonban az alábbi két linkre kattintva máris láthatók.

Jó egészséget kívánunk ! #maradjotthon
Cs, okt. 15, 2020
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület „Innováció a kézművességben” című -...
Cs, okt. 01, 2020
Az Emberi Erőforrás Minisztériuma, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a...
Cs, júl. 09, 2020
Kedves Alkotók! Az idei év sok váratlan fordulattal lep meg bennünket, amelyek között vannak jók...
K, jún. 23, 2020
Ezúton szeretnénk figyelmükbe ajánlani a közelmúltban megjelent Magyar Falu Program Falusi Civil...
P, jún. 19, 2020
A mai naptól, a veszélyhelyzet megszűnésével újraindulhatnak a közművelődési tevékenységek,...
K, jún. 16, 2020
A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel a XVII. Országos Népművészeti Kiállítás...
Cs, jún. 04, 2020
Egyesületünk, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, különböző partnerszervezetekkel közösen 1989...
P, máj. 29, 2020
NÉPI KÉZMŰVES NAPKÖZIS TÁBOROK A NÉPMŰVÉSZETI ALKOTÓHÁZBAN BÉKÉSCSABA, OROSHÁZI U. 32. A Békés...
Szo, máj. 16, 2020
Júniusra tervezett rendezvényeink - a koronavírus miatti jogi szabályozásra tekintettel -...