Az Újkígyóson 2018. szeptember 29-én, az Ipolyi Arnold Népfőiskola Kulturális Egyesület együttműködésével megvalósuló rendezvény célja a településen élők közösségi kapcsolatainak erősítése, a találkozás öröme, továbbá a lakosság, a helyi civil szervezetek, egyesületek saját értékeiknek, munkájuknak, ötleteiknek egymással történő megismertetése volt. A szervezők törekvése az volt, hogy létrehozzanak egy olyan teret – legalább egy napra – ahol a pénz, az anyagiak és az érdekek helyett az emberi, baráti kapcsolatok vezérelik az egybegyűlteket.

Az eseménynek az újkígyósi Petőfi Sándor Művelődési Ház és környéke adott otthont. A célcsoport a teljes lakosság volt, az egész napos programon 139 fő vett részt. A program 9:00 órakor vette kezdetét megnyitó beszédekkel. Ezt az újkígyósi Tengelic Énekegyüttes műsora követte, majd előadásokat hallgathattak a résztvevők a vidék életképességéről, az élet produkálta nehézségekről, megoldandó problémákról Dr. Hetesi Zsolt, egyetemi tanártól, valamint Fieszl Csaba vidékfejlesztési igazgatótól. A tartalmas gondolatok után a makói Maros Táncegyüttes műsora következett. 10:30-tól kerekasztal-beszélgetés keretein belül „Újrakezdésről, generációváltásról” címmel gondoskodtak a jó gyakorlatok bemutatásáról, együttgondolkodásról. A napot kulturális műsor zárta, az Újkígyósi Párta Banda citerás gyerekei és a Zákányszéki Unokatestvérek Tánccsoport előadásában. A rendezvény ideje alatt családi programok várták a résztvevőket: lovaglás, állatsimogatás, valamint népi kézműves játszóházak, ahol agyagozásra, gyöngyfűzésre, drótékszerek készítésére nyílt lehetősége a gyermekeknek.

 

 

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA.jpg (1453×1004)

Rendhagyó tárlatlátogatásra invitálunk mindenkit!

A "Népi textíliák a mai életünkben” című országos pályázati kiállítás ugyan jelenleg is áll Békéscsabán, a Megyei Könyvtárban, de sajnos a vírus miatt nem látogatható.
Dőljenek, hátra a fotelben, nézzék végig a videókat és gyönyörködjenek az alkotók szebbnél szebb munkáiban!
A kétrészes, összesen közel húsz-huszonöt perces film adjon mindenkinek örömet és reményt arra, hogy ez a rémálom rövidesen befejeződik és ismét visszatérhetünk a megszokott, vagy egy kicsit megváltozott életünkhöz.
A filmek az egyesületünk YouTube csatornáján bármikor megtekinthetők, azonban az alábbi két linkre kattintva máris láthatók.

Jó egészséget kívánunk ! #maradjotthon
Cs, okt. 15, 2020
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület „Innováció a kézművességben” című -...
Cs, okt. 01, 2020
Az Emberi Erőforrás Minisztériuma, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a...
Cs, júl. 09, 2020
Kedves Alkotók! Az idei év sok váratlan fordulattal lep meg bennünket, amelyek között vannak jók...
K, jún. 23, 2020
Ezúton szeretnénk figyelmükbe ajánlani a közelmúltban megjelent Magyar Falu Program Falusi Civil...
P, jún. 19, 2020
A mai naptól, a veszélyhelyzet megszűnésével újraindulhatnak a közművelődési tevékenységek,...
K, jún. 16, 2020
A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel a XVII. Országos Népművészeti Kiállítás...
Cs, jún. 04, 2020
Egyesületünk, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, különböző partnerszervezetekkel közösen 1989...
P, máj. 29, 2020
NÉPI KÉZMŰVES NAPKÖZIS TÁBOROK A NÉPMŰVÉSZETI ALKOTÓHÁZBAN BÉKÉSCSABA, OROSHÁZI U. 32. A Békés...
Szo, máj. 16, 2020
Júniusra tervezett rendezvényeink - a koronavírus miatti jogi szabályozásra tekintettel -...