EFOP-1.3.5-16-2016-00026 - "Közösségek fejlesztése a népművészet eszköztárával Békés megyében"
Családi napok megvalósítása három településen

Nagybánhegyes

Nagybánhegyesen, 2018. április 30-án megrendezésre kerülő Családi Napra családok, baráti társaságok, munkahelyi kollektívák és civil szervezetek érkeztek a meghívásunkra a jeles napra, melyen megemlékeztünk a pályázatban együttműködő partnereként jelen lévő Nagybánhegyesi Szlovák Hagyományőrző Közhasznú Egyesület 10 éves fennállásáról is. Elmondhatjuk, hogy az egyesület hagyományőrzésben és hagyományteremtésben is fontos célokat tűz maga elé: pl.: népi kézművesség, néptánc és gasztronómiai hagyományaink őrzése. A rendezvényt a Komlós Néptánc Együttes műsora nyitotta.

A fergeteges táncok után a gyermekeket hívták maguk közé a táncosok. Alsó és felső tagozatos gyermekek is tanulták a lépéseket a táncházban és időnként az idősebbek is bekapcsolódtak. A családi nap programjában a bográcsos ételek főzőversenye, a gyermekek aszfalt-rajz versenye, a tavaszi varázs golyó vadászat kellemes szórakozás volt. A hagyományos kézműves játszóházban a program egész ideje alatt sokan szorgoskodtak, alkottak és nem csak a gyermekek, hanem a felnőttek is. A nagybánhegyesi közösség szempontjából fontos kiemelni, hogy a faluból elköltözött fiatalok családok hazalátogattak ezen a napon, és több generáció ünnepelt, szórakozott együtt a rendezvényen.

 

Telekgerendás

Békés Megyei Népművészeti Egyesület, együttműködve Telekgerendás Község Önkormányzatával és a Telekgerendási Népművészeti Körrel, 2018. május 20-án rendezte meg Telekgerendáson a Családi Napot. A rendezvény célcsoportjai a családok voltak, így minden korosztály képviseltette magát. A program keretében játszóházak valósultak meg, úgy, mint bőrözés, agyagozás, nemezelés. A játszóházban a fiatalabb és idősebb korosztály egyaránt talált megfelelő elfoglaltságot, a nagyobb gyermekek jellemzően egyedül, a fiatalabbak szüleikkel együtt tevékenykedtek.  A játszóházak, időtartamuk alatt, folyamatosan lefoglalták az érdeklődőket. Kora délután a Hétpróbás Táncegyüttes műsorában gyönyörködhettek az érdeklődők, majd vezetésükkel egy nagyon jó hangulatú, vidám táncházban vehettek részt óvodások, iskolások, fiatal és kevésbé fiatal felnőttek egyaránt. A települési önkormányzat jóvoltából és a helyi civil szervezetek önkéntes tevékenységének köszönhetően is számos lehetőség várta az érdeklődőket. A Telekgerendási Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat az általa előzetesen kiírt rajzpályázat eredményhirdetésre került sor. A helyi civil szervezetek és helyi vállalkozók ingyenes palacsintával és paprikás krumplival, pattogatott kukoricával, édességgel vendégelték meg a résztvevőket. A gyermekek számára meglepetésül szolgált Berta János vándorkomédiás interaktív műsora, az ugrálóvár, arcfestés, népi játszótér és lovaskocsikázás is.

 

Újkígyós

A Családi Nap az Ipolyi Arnold Népfőiskola Kulturális Egyesület együttműködésével 2018. május 27-én került megrendezésre Újkígyóson, a Petőfi Sándor Művelődési Házban és a mellette lévő parkban. A rendezvényen célja a lakosság, a helyi családok társas kapcsolatainak erősítése volt, a hagyományőrzé, a népművészet segítségével. A napközbeni programok között népi kézműves játszóházak várták az érdeklődőket. Ilyen volt az ördöglakat, agyagozás, gyöngyfűzés. A gyermekek kipróbálhattak különböző népi játékokat, közelebb hozva ezzel a múlt és jelen szabadidős tevékenységeit. A rendezvényre kilátogató családok számára a Borostyán Bábcsoport, Jimmy bohóc és a Rokodál Együttes nyújtott vidám szórakozási lehetőséget, valamint a legapróbbakat Mozi matiné várta a Cz. Kiss Rendezvényházban. A rendezvény lebonyolításához a helyi civil szervezetek önkéntes munkával járultak hozzá. Az esemény táncházzal zárult, a Ludas Együttes közreműködésével. A résztvevők moldvai, palatkai és széki táncokat tanulhattak. A program jó lehetőség volt arra, hogy megmozgassa a helyieket, társas interakciókat generáljon, amelyek a meglévő közösségi kapcsolatokat tovább erősíthetik.

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA.jpg (1453×1004)

Rendhagyó tárlatlátogatásra invitálunk mindenkit!

A "Népi textíliák a mai életünkben” című országos pályázati kiállítás ugyan jelenleg is áll Békéscsabán, a Megyei Könyvtárban, de sajnos a vírus miatt nem látogatható.
Dőljenek, hátra a fotelben, nézzék végig a videókat és gyönyörködjenek az alkotók szebbnél szebb munkáiban!
A kétrészes, összesen közel húsz-huszonöt perces film adjon mindenkinek örömet és reményt arra, hogy ez a rémálom rövidesen befejeződik és ismét visszatérhetünk a megszokott, vagy egy kicsit megváltozott életünkhöz.
A filmek az egyesületünk YouTube csatornáján bármikor megtekinthetők, azonban az alábbi két linkre kattintva máris láthatók.

Jó egészséget kívánunk ! #maradjotthon
Cs, okt. 15, 2020
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület „Innováció a kézművességben” című -...
Cs, okt. 01, 2020
Az Emberi Erőforrás Minisztériuma, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a...
Cs, júl. 09, 2020
Kedves Alkotók! Az idei év sok váratlan fordulattal lep meg bennünket, amelyek között vannak jók...
K, jún. 23, 2020
Ezúton szeretnénk figyelmükbe ajánlani a közelmúltban megjelent Magyar Falu Program Falusi Civil...
P, jún. 19, 2020
A mai naptól, a veszélyhelyzet megszűnésével újraindulhatnak a közművelődési tevékenységek,...
K, jún. 16, 2020
A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel a XVII. Országos Népművészeti Kiállítás...
Cs, jún. 04, 2020
Egyesületünk, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, különböző partnerszervezetekkel közösen 1989...
P, máj. 29, 2020
NÉPI KÉZMŰVES NAPKÖZIS TÁBOROK A NÉPMŰVÉSZETI ALKOTÓHÁZBAN BÉKÉSCSABA, OROSHÁZI U. 32. A Békés...
Szo, máj. 16, 2020
Júniusra tervezett rendezvényeink - a koronavírus miatti jogi szabályozásra tekintettel -...