EFOP-1.3.5-16-2016-00026 - "Közösségek fejlesztése a népművészet eszköztárával Békés megyében"
Szakmai fórum I.

A projekt keretében tervezett 4 db fórum közül az első alkalommal a Közéleti szerepvállalás és érdekképviselet elősegítése – lehetőségek a projektben címmel szerveztünk rendezvényt 2018. február 17-én.

Az eseménynek a Kézműves Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola biztosított helyet. Partnerszervezeteink mindegyike több fővel is képviseltette magát az eseményen.

 

Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket és megnyitotta a rendezvényt.  A megnyitót követően előadások következtek. A szakértő és felkészült előadókat a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete biztosította.

 

Kölcseyné Balázs Mária, közösségfejlesztő a Népi kézműves közösségek helye a helyi társadalomban címmel tartott előadást, melyben bemutatta a népi kézműves közösségek történelmi fejlődését, illetve szerepét, kiemelve napjaink tendenciáit.

 

Pocsajiné Fábián Magdolna, a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének titkára részletesen bemutatta a közéleti szerepvállalás és érdekképviselet lehetőségeit a civil szektorban, s a hallgatóság igényei alapján kitért a civil szervezetek alapításának módjaira, teendőire is.

 

A szendvics-ebédet követően Pepó Jánosné, a Nagybánhegyesi Szlovák Hagyományőrző Közhasznú Egyesület elnöke bemutatta egy civil szervezet tevékenységét, azaz a szlovák népi hagyományok ápolását Nagybánhegyesen.

 

Harangozó Imre, etnográfus, az újkígyósi Ipolyi Arnold Népfőiskola elnöke előadását Kallós Zoltánra emlékezve kezdte meg, akit sajnos a közelmúltban veszítettünk el.  Majd előadásában kitért általában a népfőiskolák helyére, szerepére a társadalomban, illetve konkrétan az újkígyósi Ipolyi Arnold Népfőiskola helyi közéleti szerepvállalására.

 

A fórum kerekasztal-beszélgetéssel fejeződött be, ahol a partnerek röviden beszámoltak egymásnak a projekt helyszínein folyó tevékenységekről

 

A jó hangulatú és igen hasznos tanácskozás új ismereteket és további motivációt biztosított a jelenlévők számára a projekttevékenységekhez.

 

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA.jpg (1453×1004)

 

Rendhagyó tárlatlátogatásra invitálunk mindenkit!

A "Népi textíliák a mai életünkben” című országos pályázati kiállítás ugyan jelenleg is áll Békéscsabán, a Megyei Könyvtárban, de sajnos a vírus miatt nem látogatható.
Dőljenek, hátra a fotelben, nézzék végig a videókat és gyönyörködjenek az alkotók szebbnél szebb munkáiban!
A kétrészes, összesen közel húsz-huszonöt perces film adjon mindenkinek örömet és reményt arra, hogy ez a rémálom rövidesen befejeződik és ismét visszatérhetünk a megszokott, vagy egy kicsit megváltozott életünkhöz.
A filmek az egyesületünk YouTube csatornáján bármikor megtekinthetők, azonban az alábbi két linkre kattintva máris láthatók.

Jó egészséget kívánunk ! #maradjotthon
Cs, okt. 15, 2020
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület „Innováció a kézművességben” című -...
Cs, okt. 01, 2020
Az Emberi Erőforrás Minisztériuma, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a...
Cs, júl. 09, 2020
Kedves Alkotók! Az idei év sok váratlan fordulattal lep meg bennünket, amelyek között vannak jók...
K, jún. 23, 2020
Ezúton szeretnénk figyelmükbe ajánlani a közelmúltban megjelent Magyar Falu Program Falusi Civil...
P, jún. 19, 2020
A mai naptól, a veszélyhelyzet megszűnésével újraindulhatnak a közművelődési tevékenységek,...
K, jún. 16, 2020
A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel a XVII. Országos Népművészeti Kiállítás...
Cs, jún. 04, 2020
Egyesületünk, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, különböző partnerszervezetekkel közösen 1989...
P, máj. 29, 2020
NÉPI KÉZMŰVES NAPKÖZIS TÁBOROK A NÉPMŰVÉSZETI ALKOTÓHÁZBAN BÉKÉSCSABA, OROSHÁZI U. 32. A Békés...
Szo, máj. 16, 2020
Júniusra tervezett rendezvényeink - a koronavírus miatti jogi szabályozásra tekintettel -...