A Békés Megyei Népművészeti Egyesület „Közösségek fejlesztése a népművészet eszköztárával Békés megyében” című - EFOP-1.3.5-16-2016-00026 azonosítószámú - projektje 2017-ben 25 millió forint Európai Uniós támogatásban részesült.

A projekt 2017. március 1 és 2020. február 29. között 6 együttműködő partner bevonásával valósul meg, 6 településen, az alábbi együttműködő partnerekkel:

  • Békéscsaba - Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium, Általános Iskola, Óvoda, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium
  • Mezőkovácsháza - Kalocsa Róza Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság,
  • Nagybánhegyes - Nagybánhegyesi Szlovák Hagyományőrző Egyesület,
  • Telekgerendás - Telekgerendás Község Önkormányzata,
  • Tótkomlós - Tótkomlósi Evangélikus Egyházközség,
  • Újkígyós - Ipolyi Arnold Népfőiskola Kulturális Egyesület.

 

A projektünk célkitűzése a népi kézműves tudás átadása. Ennek érdekében helyi közösségek létrehozását segítjük szakkörök indításával, az önkéntesség és társadalmi felelősségvállalás erősítése érdekében tréningeket, szakmai fórumokat tartunk különböző témakörökben (pl. közéleti szerepvállalás, érdekképviselet, önkéntesség kultúrája, stb.), továbbá a nemzeti és nemzetiségi identitás erősítése, a hagyományaink életben tartása céljából hozzájárulunk a partnerszervezetek településein jeles napok, helyi közösségek napja, családi nap megvalósításához.

Közvetlen célcsoportunk a 14-35 éves fiatalok, illetve a 60 év felettiek, közvetve azonban a partnerszervezeteink vonzáskörzetében elért helyi társadalom egésze.

Ahhoz, hogy ne csak kívülről segítsük a helyi folyamatokat, eseményeket, fontosnak véltük a projekttervezés során azt, hogy a partnerszervezetek mindegyikénél legyenek olyan képzett, motivált emberek, akik helyben, a helyi szokásokat, közösségeket, egyéneket ismerve, gerjesztői, segítői lehessenek a közösségek alkotásának, illetve megerősödésének. Ennek jó eszköze volt a 2017. május 19-21. között megrendezett Képzők képzése 3 napos tréning, ahova partnerszervezetenként 3 főt delegálhattak a települések.

A tréning megvalósításban szakmai partnerünk a Békés Megyei Közösségfejlesztők Egyesülete volt. Az évtizedek óta magas szintű szolgáltatásokat nyújtó szervezet most is remekelt, a kettős vezetéssel megvalósuló tréning érdekes, új ismereteket nyújtó, s valóban motiváló volt, a résztvevők visszajelzései alapján.

S hogy mivel is foglalkoztak a résztvevők a 3 nap alatt? Szerepelt a témák között a helyi társadalom ismérveinek megismertetése, a közösségfejlesztés módszertana, az önkéntesség, a közösségi tervezés, a helyi értékekre épülő gazdaságfejlesztés. A módszertan változatos volt, az ismeretadó előadások váltakoztak a saját élményű tréningmódszerekkel, kiscsoportos munkával.

A résztvevők, túl azon, hogy a projekt megvalósítása szempontjából jól hasznosítható ismereteket szereztek, a tréning ideje alatt egymással is emberi és szakmai kapcsolatokat alakítottak ki, elindítva ezzel későbbi együttműködéseket, letéve további közös kisprojektek alapjait.

Mindehhez méltó helyszínnel és finom ebédekkel járult hozzá a Fenyves Hotel, melynek különtermében 3 napra otthonra talált a képzés.

A tréninget néhány órás tutorálás követi, mely a képzés során elindított helyi folyamatok megerősítéséhez nyújt közös gondolkodási, tervezési lehetőséget.

Reményeink szerint, a projektmegvalósítás során a képzésbe bevont résztvevők jól tudják hasznosítani megszerzett ismereteiket, s elkötelezetten segítik majd a meglévő és alakuló közösségek, illetve a helyi önkéntesek munkáját.

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA.jpg (1453×1004)

Rendhagyó tárlatlátogatásra invitálunk mindenkit!

A "Népi textíliák a mai életünkben” című országos pályázati kiállítás ugyan jelenleg is áll Békéscsabán, a Megyei Könyvtárban, de sajnos a vírus miatt nem látogatható.
Dőljenek, hátra a fotelben, nézzék végig a videókat és gyönyörködjenek az alkotók szebbnél szebb munkáiban!
A kétrészes, összesen közel húsz-huszonöt perces film adjon mindenkinek örömet és reményt arra, hogy ez a rémálom rövidesen befejeződik és ismét visszatérhetünk a megszokott, vagy egy kicsit megváltozott életünkhöz.
A filmek az egyesületünk YouTube csatornáján bármikor megtekinthetők, azonban az alábbi két linkre kattintva máris láthatók.

Jó egészséget kívánunk ! #maradjotthon
Cs, okt. 15, 2020
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület „Innováció a kézművességben” című -...
Cs, okt. 01, 2020
Az Emberi Erőforrás Minisztériuma, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a...
Cs, júl. 09, 2020
Kedves Alkotók! Az idei év sok váratlan fordulattal lep meg bennünket, amelyek között vannak jók...
K, jún. 23, 2020
Ezúton szeretnénk figyelmükbe ajánlani a közelmúltban megjelent Magyar Falu Program Falusi Civil...
P, jún. 19, 2020
A mai naptól, a veszélyhelyzet megszűnésével újraindulhatnak a közművelődési tevékenységek,...
K, jún. 16, 2020
A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel a XVII. Országos Népművészeti Kiállítás...
Cs, jún. 04, 2020
Egyesületünk, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, különböző partnerszervezetekkel közösen 1989...
P, máj. 29, 2020
NÉPI KÉZMŰVES NAPKÖZIS TÁBOROK A NÉPMŰVÉSZETI ALKOTÓHÁZBAN BÉKÉSCSABA, OROSHÁZI U. 32. A Békés...
Szo, máj. 16, 2020
Júniusra tervezett rendezvényeink - a koronavírus miatti jogi szabályozásra tekintettel -...