Támogatott projektünk megvalósítási időszakát 2019. július 1-jén kezdtük meg, ekkor kezdte meg munkáját a projektmenedzsment – projektmenedzser, pénzügyi vezető és szakmai vezető. A projektmenedzsment szükség szerinti gyakorisággal tartja összejöveteleit, e-mailben, telefonon és nem formális összejöveteleken, a konzultáció napi szintű.

Az 1. mérföldkőben elkezdődött a „Múlt a jelenben” – hagyományőrző műhelyek előkészítése, a szakértői team összeállítása. 2019 őszén megkezdtük a műhelyek célcsoportjának toborzását. Felhívást jelentettünk meg az egyesületünk honlapján és facebook oldalán, valamint a médiában – újság- és rádióhirdetésben – szólítottuk meg Békéscsaba lakosságát.

A felhívásban az alábbi műhelyek kerültek meghirdetésre:

HÍMZŐ MŰHELY – a műhelyben a résztvevők elsősorban a békéscsabai szűcshímzés innovatív feldolgozásával ismerkednek meg. Tervezett célcsoport 10 fő.

VÁSZONSZÖVŐ MŰHELY – a békéscsabai vászonszövés sajátos mintakincsének és színvilágának modern feldolgozásával foglalkoznak a résztvevők. Tervezett célcsoport 10 fő.

KÖNYVKÖTŐ ÉS RÉZMŰVES MŰHELY – két egymással szorosan összefüggő csoportban dolgoznak a résztvevők, ahol a szlovák énekeskönyv – Tranoscius – Békéscsaba egyik sajátos kézműves termékének továbbgondolásával, továbbfejlesztésével foglalkoznak. Tervezett célcsoport 5 fő könyvkötő, 5 fő rézműves.

FESTETT BÚTOR MŰHELY (Fafaragó és bútorfestő műhely) – szintén két párhuzamosan működő csoport került meghirdetése, ahol a századfordulón feledésbe merült békéscsabai festett bútorok hagyományát szeretnék újjáéleszteni. Tervezett célcsoport 5 fő fafaragó, 5 fő bútorfestő.

Békéscsabán a műhelyek fogadtatása kedvező volt, az előzetes jelentkeztetés alapján a tervezett 40 főt meghaladva 52 fő – az akció területen élő személy – jelezte a különböző műhelyekbe a részvételi szándékát. A felhívásra jelentkezőkkel egy közös fórum alkalmával találkoztunk, ahol bemutatásra került a program szakmai tartalma, a résztvevők megismerkedhettek a különböző szakterületek hátterével, és azzal az innovatív gondolatisággal, amire a projektet építeni szeretnénk. A fórum alkalmával, figyelembe véve a célcsoport speciális igényeit, egyeztetésre került sor a műhelyek időpontjainak kiválasztása céljából. A megbeszélést követően 2019 novemberétől 3 műhely kezdte meg a szakmai munkáját – a hímző, a fafaragó és a rézműves műhely -, 26 fő bevonásával, a résztvevők az 2019 év végéig 3-3 alkalommal találkoztak.  A többi kézműves szakágban – könyvkötő, vászonszövő és bútorfestő – 2020 januárjától kezdődnek meg a foglalkozások.

A szükséges anyagok beszerzése folyamatos, a műhelyek munkájához igazodóan.

A kötelező kommunikációs és nyilvánossági előírásoknak eleget téve a C típusú táblát a megvalósítási helyszínen kihelyeztük.

Az esélyegyenlőségi előírásoknak mindenben eleget teszünk.

        

Békéscsaba, 2020. január 13.

 

Pál Miklósné
elnök

 

Rendhagyó tárlatlátogatásra invitálunk mindenkit!

A "Népi textíliák a mai életünkben” című országos pályázati kiállítás ugyan jelenleg is áll Békéscsabán, a Megyei Könyvtárban, de sajnos a vírus miatt nem látogatható.
Dőljenek, hátra a fotelben, nézzék végig a videókat és gyönyörködjenek az alkotók szebbnél szebb munkáiban!
A kétrészes, összesen közel húsz-huszonöt perces film adjon mindenkinek örömet és reményt arra, hogy ez a rémálom rövidesen befejeződik és ismét visszatérhetünk a megszokott, vagy egy kicsit megváltozott életünkhöz.
A filmek az egyesületünk YouTube csatornáján bármikor megtekinthetők, azonban az alábbi két linkre kattintva máris láthatók.

Jó egészséget kívánunk ! #maradjotthon
Cs, okt. 15, 2020
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület „Innováció a kézművességben” című -...
Cs, okt. 01, 2020
Az Emberi Erőforrás Minisztériuma, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a...
Cs, júl. 09, 2020
Kedves Alkotók! Az idei év sok váratlan fordulattal lep meg bennünket, amelyek között vannak jók...
K, jún. 23, 2020
Ezúton szeretnénk figyelmükbe ajánlani a közelmúltban megjelent Magyar Falu Program Falusi Civil...
P, jún. 19, 2020
A mai naptól, a veszélyhelyzet megszűnésével újraindulhatnak a közművelődési tevékenységek,...
K, jún. 16, 2020
A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel a XVII. Országos Népművészeti Kiállítás...
Cs, jún. 04, 2020
Egyesületünk, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, különböző partnerszervezetekkel közösen 1989...
P, máj. 29, 2020
NÉPI KÉZMŰVES NAPKÖZIS TÁBOROK A NÉPMŰVÉSZETI ALKOTÓHÁZBAN BÉKÉSCSABA, OROSHÁZI U. 32. A Békés...
Szo, máj. 16, 2020
Júniusra tervezett rendezvényeink - a koronavírus miatti jogi szabályozásra tekintettel -...