Szent Gergely Népfőiskola

 

„Népzenétől a kortárs zenéig”
A Békés Megye Népművészetéért Alapítvány tevékenysége, kiemelt pályázati projektje

  

Konzulens: Gulyás Zsuzsanna

Készítette:Kölcseyné Balázs Mária
Finanszírozás szervező, forráskutató és támogatáskezelő szakmenedzser
2014.

„A lélek mechanizálódásától csak az ének szelleme véd meg”.
(Kodály Zoltán)

 

 

Bevezetés

 

A Békés Megye Népművészetéért Alapítvány 1990-től működik, 1998. január 1-től közhasznú szervezet.

Fő feladatának tekinti a népművészet, ezen belül kiemelten a tárgyalkotó- tárgyformáló népi kézművesség hagyományainak összegyűjtését, ápolását, a mai kornak megfelelő népi, iparművészeti alkotásokon keresztül a közízlés formálását.

Kiemelt projektként a TÁMOP 3.2.13 konstrukció keretében „Népzenétől a kortárs zenéig” címmel 12 hónapos tevékenység valósul meg a Dél-alföldi régióban, Békés megyében, azon belül 4 település 7 intézményében. A szervezet nyitott a népművészet egyéb ágai felé is, így fordulhatott elő, hogy felkarolt egy közösségi kezdeményezést, s felvállalta, hogy nyertes pályázat esetén főpályázóként lebonyolítója lesz a „Népzenétől a kortárs zenéig” című projektnek.

A Békés Megye Népművészetéért Alapítvány kiváló zenei szakemberek segítségével benyújtotta a pályázatát, s bár első alkalommal tartaléklistára került, 2013 szeptemberében a projekt elnyerte a 23.072.890Ft igényelt támogatást, s így 2014. január 1-től megkezdődhettek a tervezett tevékenységek.

A projekt keretében lehetőség kínálkozik a népdal, népzene megismerésére, a hangszeres zenei közösségi ismeretszerzésre, a hagyományok beépítésére a kortárs zenébe. A résztvevő gyermekek az ismereteik bővülése mellett az közösségi együttlét, az előadói-alkotói örömet is megélik. Jól szolgálják ezt a 12 hónap alatt megvalósuló 12 db heti, és 3 db havi zenei szakkörök, a 15 alkalommal megrendezendő témanapok és a 2 db bentlakásos témahét, továbbá a tehetséggondozás 40 alkalma, melyek egyben a tehetséges fiatalok támogatásának, segítésének tanórán kívüli lehetőségei is.

Dolgozatomban az alapítvány sokrétű tevékenységét, azok forrásait, s kiemelten a megvalósuló TÁMOP projektet szeretném bemutatni, ezen keresztül ismertetve egy európai uniós projekt megvalósításának szakmai és pénzügyi eredményességét és nehézségeit a civil szférában.

 


A teljes szakdolgozat letölthető az alábbi linkre kattintva:

nepzenetol_a_kortars_zeneig_kolcseyne_b_maria_szakdolgozat.pdf

A Békés Megye Népművészetéért Alapítvány 1990-től működik, 1998-tól közhasznú szervezetként. A szervezet felkarolt egy közösségi kezdeményezést, s felvállalta, hogy főpályázóként lebonyolítója lesz a NÉPZENÉTŐL A KORTÁRS ZENÉIG című projektnek.

A Békés Megye Népművészetéért Alapítvány kiváló zenei szakemberek segítségével nyújtotta be pályázatát. A TÁMOP-3.2.13-12/1-2013-0047 azonosítószámú projekt 23.072.890Ft támogatást nyert, s így 2014. január 1-től megkezdődhettek a tervezett tevékenységek.

 

Projektünk Békés megye 4 településén, 7 intézményben valósult meg. Az együttműködésbe bevont 7 intézmény között 2 óvoda, 3 általános iskola és 2 középiskola található.

A partneriskolákban-óvodákban, illetve a közvetlenül a tagintézményekben érintett gyerekek száma 2.429 fő.

A 12 hónap alatt megvalósult 12 db heti, és 3 db havi zenei szakkör, 15 alkalommal rendeztünk témanapokat, lebonyolítottunk 2 db bentlakásos témahetet, továbbá 40 alkalommal tehetséggondozást.

Az alapítvány vonzáskörében tevékenykedő alkotók, előadók mindannyian felkészült szakemberek, akiknek több éves gyakorlata van az ismeretátadásban a zenei előadóművészet területén. A népzenéből kiindulva a fiatalokat vonzó mai zenéig terjedt a tematika, s olyan kiváló zenei oktatók vállalták a közreműködést a projektben, mint az országosan is elismert Benkő Zsolt, a neves blues-zenész Borsodi László, a Bostonban végzett, Príma díjjal elismert Cseh István. Megtisztelt bennünket azzal, hogy elfogadta felkérésünket az egyik legnépszerűbb zenész és kiváló oktató Hevesi Imre, a zenei utánpótlás nevelés elismeréseképp Békéscsaba Ifjúságáért díjjal kitüntetett Lustyik István, Petruska András, aki „egyszemélyes zenekarként” járja az országot nagy sikerű koncertjeivel, és a feltörekvő fiatal tanítványok közül Kölcsey Szabolcs és Skultéti Zoltán.

A tevékenységek során lehetőség kínálkozott a népdal, népzene megismerésére, a hangszeres zenei közösségi ismeretszerzésre, a hagyományok beépítésére a kortárs zenébe. A résztvevő gyermekek az ismereteik bővülése mellett az közösségi együttlét, az előadói-alkotói örömet is megélhették. A Népzenétől a kortárs zenéig projekt jól szolgálta e célokat.

Rendhagyó tárlatlátogatásra invitálunk mindenkit!

A "Népi textíliák a mai életünkben” című országos pályázati kiállítás ugyan jelenleg is áll Békéscsabán, a Megyei Könyvtárban, de sajnos a vírus miatt nem látogatható.
Dőljenek, hátra a fotelben, nézzék végig a videókat és gyönyörködjenek az alkotók szebbnél szebb munkáiban!
A kétrészes, összesen közel húsz-huszonöt perces film adjon mindenkinek örömet és reményt arra, hogy ez a rémálom rövidesen befejeződik és ismét visszatérhetünk a megszokott, vagy egy kicsit megváltozott életünkhöz.
A filmek az egyesületünk YouTube csatornáján bármikor megtekinthetők, azonban az alábbi két linkre kattintva máris láthatók.

Jó egészséget kívánunk ! #maradjotthon
Cs, jan. 14, 2021
FELHÍVÁS A Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Békés Megyei Népművészeti...
Cs, jan. 14, 2021
FELHÍVÁS - Akkreditált népi kézműves képzések és műhelyfoglalkozások 2021. A Békés Megyei...
Cs, okt. 15, 2020
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület „Innováció a kézművességben” című -...
Cs, okt. 01, 2020
Az Emberi Erőforrás Minisztériuma, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a...
Cs, júl. 09, 2020
Kedves Alkotók! Az idei év sok váratlan fordulattal lep meg bennünket, amelyek között vannak jók...
K, jún. 23, 2020
Ezúton szeretnénk figyelmükbe ajánlani a közelmúltban megjelent Magyar Falu Program Falusi Civil...
P, jún. 19, 2020
A mai naptól, a veszélyhelyzet megszűnésével újraindulhatnak a közművelődési tevékenységek,...
K, jún. 16, 2020
A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel a XVII. Országos Népművészeti Kiállítás...
Cs, jún. 04, 2020
Egyesületünk, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, különböző partnerszervezetekkel közösen 1989...