ORSZÁGOS KOSÁRFONÓ MESTERKURZUS

Megyénkben a népi kézműves ágak között - a textil mellett - meghatározó a vesszőfonás, amelynek évszázados hagyományai vannak.

A mesterség korábban is, de jelenleg is sok Körös-vidéki embernek adott, s ad munkalehetőséget. A míves kosaraik országosan és nemzetközileg is ismertté tették a békési kosárfonókat.

A népi kézművesség különböző ágait művelők képzését tradicionálisan a Hagyományok Háza végzi, közvetetten a megyékben, illetve közvetlenül az általa lebonyolított képzéseken, az úgynevezett „mesterkurzusokon”, amelyekre az ország legjobb szakembereit hívják meg. A Hagyományok Háza ez irányú tevékenysége a hímzésre, szövésre, csipkekészítésre, játszóház- vezetőkre irányul.

Az igény és az adottság találkozott, így 1995-től folyamatosan házigazdái vagyunk az országos kosárfonó rendezvénynek.

 

Az összejövetel időtartama alatt a résztvevők a vesszőből készült használati tárgyak formatervezésével és konkrét kivitelezésével foglalkoznak, amely vonatkozik a használati tárgyakra és a bútorokra egyaránt.  A hatnapos együttlét képző-, alkotó jellegű, de lehetőséget biztosít a résztvevőknek arra is, hogy megismerjék a régió népművészeti örökségét, továbbá hogy az ország legjobb kosárfonói az emberi kapcsolataikat erősítsék, s szellemi műhelyként ezen ősi mesterség továbbéltetésének mozgatóivá váljanak.

Nemzetközi Fafaragó Találkozó

Békéscsaba Város Tanácsa az 1960-as évek végén, a város szélén, nyári napközis tábort létesített. Az erdős, 6 hektáros területen, fa- és kőházakban szálláshelyek és foglalkoztató helyiségek helyezkednek el.

Az üzemeltető, különböző szervezetekkel – többek között a Békés Megyei Népművészeti Egyesülettel is – hosszú távú funkcionális tervet készített a tábor hasznosítására.

A terv lényege, hogy a tábort, megtartva az alapfunkcióját, pihenő, idegenforgalmi szempontból kiemelt hellyé alakítsa át, amelyet a város, a térség, továbbá az idelátogatók egyaránt használnának.

Az együttlétek lehetővé tették a közös gondolkodást, amelynek eredményeként hosszú távú együttműködés alakult ki a Garzon Szálló Kft, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány között.

E hosszú távú együttműködés lényege a Szabadtéri Kapumúzeum, továbbá különböző közösségi alkotások létrehozása.

 

Az évente megrendezett nemzetközi, nemzetiségi fafaragó táborban a Békés megyei fafaragókon túl részt vesznek Romániából, Ukrajnából, Szerbiából és Szlovákiából érkező magyar, román és szlovák fafaragók

HATÁROK NÉLKÜLI NÉPRAJZI NÉPFŐISKOLA

­

A népfőiskola keretében néprajzi alapismeretet kívánunk nyújtani, amely felöleli a Kárpát-medence magyar néprajzi tájegységeinek megismerését. Továbbá évente a résztvevők két kiválasztott tájegységet mélyebben elemeznek. A résztvevők Romániából, Szerbiából, Ukrajnából, Szlovákiából, Szlovéniából és Békés megyéből érkező hímzéssel foglalkozó alkotók és alkotócsoportok vezetői.

A népfőiskolán alkalmazott munkamódszerek:

-       Előadások

-       Gyakorlati foglalkozások: a hallgatók egy-egy előadást követően az előadás témájához kapcsolódó gyakorlati foglalkozásokat végeznek – pl. megtanulják a tájegység alaptánclépéseit, dalait, az általuk kiválasztott egy-két kismesterség alapfogásait – pl. hímzés, kosárfonás, stb.

-       Bemutatók: az előadásokhoz kapcsolódóan archív felvételekkel, régi mustrákkal ismerkednek meg a résztvevők.

-       Konzultáció: részben az előadásokhoz kapcsolódóan, részben saját élményanyagukra támaszkodva szervezünk csoportos foglalkozásokat.

 

 

DÉL-ALFÖLDI GYERMEK KÉZMŰVES TÁBOR

 

Az 1990-es évek végétől tapasztaltuk, hogy a táborlakók szívesen hozták el unokáikat, gyermekeiket magukkal, akik idejüket az „Agórában” töltötték el. A táborlakók kezdeményezése volt, hogy a nagytáboron belül egy „Mini” altábort nyissunk.

 

A fiatal táborlakók egy nagy csoportot alkotva önállóan tevékenykednek, ugyanakkor megvalósul a szerves átörökítés folyamata is. A foglalkozások szünetében megnézhetik a sokféle mesterséget és láthatják, hogy az idősebbek keze alól hogyan kerülnek ki újabb- és újabb alkotások. Odamehetnek az idősebb mesterekhez, beszélhetnek velük a mesterségükről. Az eltelt időben a gyerekek is a tábor esti programjainak részeseivé váltak, közösen énekelhettek, táncolhattak, mesélhettek, eleveníthették fel a népszokásokat az idősebbekkel. Magukba szívhatták népművészetünk teljes szellemiségét.

 

A gyerekek számára nagy sikerélményt nyújt egy-egy tárgy elkészítése. Öröm látni, amikor a kész alkotásokból rendezett „mini kiállításon” a gyerek-tárlatvezetők elmesélik szüleiknek, hogy mit hogyan készítettek és az miért jelentős és miért fontos.

A tárgykészítés mellett a csoportvezetők népi játékok, mondókák, mesék segítségével néprajzi alapismereteket is nyújtanak a gyerekeknek. Évente elsajátíthatják egy kiválasztott tájegység néptáncának alaplépéseit.

 

 

Komplex Népművészeti Tábor

A még fellelhető értékek továbbéltetése érdekében, a népművészet egészét átfogó Komplex Népművészeti Táborokat szervezünk. Meggyőződésünk, hogy akár egy településen, akár egy térségben a népművészet egységként van jelen, a különböző ágak kiegészítik, átszövik egymást.

Célunk, hogy a népművészet területén dolgozókat intenzív kurzus keretében saját területükön újabb ismeretekhez és gyakorlati jártassághoz juttassuk, ugyanakkor lehetőséget teremtsünk arra, hogy egymás tevékenységével megismerkedjenek, hogy a táborban szerzett tapasztalataikat hasznosíthassák majd, alkotómunkájukban, településükön.

A résztvevők életkori és foglalkozási összetétele mindenkor heterogén, a tábor legfiatalabb tagja általában 3-4 éves, míg a legidősebb 80 éves; segédmunkást, tanárt, orvost egyaránt lehet találni közöttük.

Szakáganként alap- és továbbképző csoportokat hirdetünk. Az alapképző csoportba olyan jelentkezőket várunk, akik szeretnének megismerkedni a választott kézműves terület alapismereteivel s abban bízunk, hogy az egy hét alatt megszerzett ismeret és készség indíttatást ad, hogy a területtel a későbbiekben mélyebben megismerkedjenek.

A továbbképző csoportokba a szakismerettel és gyakorlattal rendelkező alkotókat, alkotó közösségek vezetőit várjuk, akik a korábban megszerzett ismereteiket, készségeiket fejlesztik tovább egy-egy szakterületen; ez jelentheti egy tájegység jellegzetességeinek, egy formának, vagy különböző díszítményeknek elsajátítását.

Az esték alkalmat biztosítanak a közösségi együttlétekre, melyeket minden évben egy meghatározott téma köré szervezünk. Népszokásokat elevenítünk fel, vagy tájegységekbe megyünk gondolatban kirándulni, esetleg évszakokhoz, ünnepkörökhöz kötjük a programunkat. Bármelyik témát is választjuk, mindig megfér benne a népi gasztronómia, a tánc, az ének és az ezzel együtt járó vidámság. 

A táborok központi helyét agórának neveztük ki. A „piactér” lehetőséget biztosít hétfő reggeltől vasárnap éjszakáig a különböző műfajokat művelők találkozására, beszélgetésre, új technikák bemutatására, kipróbálására, a betérő vendégek köszöntésére.

 

 

Rendhagyó tárlatlátogatásra invitálunk mindenkit!

A "Népi textíliák a mai életünkben” című országos pályázati kiállítás ugyan jelenleg is áll Békéscsabán, a Megyei Könyvtárban, de sajnos a vírus miatt nem látogatható.
Dőljenek, hátra a fotelben, nézzék végig a videókat és gyönyörködjenek az alkotók szebbnél szebb munkáiban!
A kétrészes, összesen közel húsz-huszonöt perces film adjon mindenkinek örömet és reményt arra, hogy ez a rémálom rövidesen befejeződik és ismét visszatérhetünk a megszokott, vagy egy kicsit megváltozott életünkhöz.
A filmek az egyesületünk YouTube csatornáján bármikor megtekinthetők, azonban az alábbi két linkre kattintva máris láthatók.

Jó egészséget kívánunk ! #maradjotthon
Cs, jan. 14, 2021
FELHÍVÁS A Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Békés Megyei Népművészeti...
Cs, jan. 14, 2021
FELHÍVÁS - Akkreditált népi kézműves képzések és műhelyfoglalkozások 2021. A Békés Megyei...
Cs, okt. 15, 2020
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület „Innováció a kézművességben” című -...
Cs, okt. 01, 2020
Az Emberi Erőforrás Minisztériuma, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a...
Cs, júl. 09, 2020
Kedves Alkotók! Az idei év sok váratlan fordulattal lep meg bennünket, amelyek között vannak jók...
K, jún. 23, 2020
Ezúton szeretnénk figyelmükbe ajánlani a közelmúltban megjelent Magyar Falu Program Falusi Civil...
P, jún. 19, 2020
A mai naptól, a veszélyhelyzet megszűnésével újraindulhatnak a közművelődési tevékenységek,...
K, jún. 16, 2020
A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel a XVII. Országos Népművészeti Kiállítás...
Cs, jún. 04, 2020
Egyesületünk, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, különböző partnerszervezetekkel közösen 1989...