Tagjaink

Szaknévsor


Elfelejtetted a jelszavad?
Ön ellátogat-e a Körös-völgyi Sokadalom idei rendezvényeire?
 

 

Honlapunk létrehozását a Nemzeti Civil Alapprogram támogatta

NCA

FESZTIVÁL.HU - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja...

Mi ezt gyűjtjük, kutatjuk és feldolgozzuk!
2017. March 23.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület, a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány, a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége szeretettel meghívja Önt 2017. március 25-én (szombat) 9.00 órára a Dél-alföldi Népi Kézműves Közösségek III. Találkozójára, amelyet a Kézműves Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskolában tartunk (5600 Békéscsaba, Orosházi út 32.).

A konferencia témája: „Mi ezt gyűjtjük, kutatjuk és feldolgozzuk!”

A konferencia célja, hogy a szakkörök egy-egy 15 perces előadásban bemutassák, miért pont azzal a hímzéssel, csipkével, szövéssel, stb. foglalkoznak, hol gyűjtötték és hogyan történik a feldolgozása.

 
KÖZÖSSÉGEK FEJLESZTÉSE A NÉPMŰVÉSZET ESZKÖZTÁRÁVAL BÉKÉS MEGYÉBEN
2017. March 22.


A Békés Megyei Népművészeti Egyesület „Közösségek fejlesztése a népművészet eszköztárával Békés megyében” című - EFOP-1.3.5-16-2016-00026 azonosítószámú - projektje Európai Uniós támogatásban részesült.

A projekt 2017. március 1 és 2020. február 29. között 6 együttműködő partner bevonásával valósul meg, 6 településen:

  • Békéscsaba - Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium, Általános Iskola, Óvoda, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium,
  • Mezőkovácsháza - Kalocsa Róza Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság,
  • Nagybánhegyes - Nagybánhegyesi Szlovák Hagyományőrző Egyesület,
  • Telekgerendás - Telekgerendás Község Önkormányzata,
  • Tótkomlós - Tótkomlósi Evangélikus Egyházközség,
  • Újkígyós - Ipolyi Arnold Népfőiskola Kulturális Egyesület.
 
Újra nyári tábor
2017. March 1.

Kedves Látogatók!
Kedves Népművészek!

Nyári táborunk idén július 17-től nyitja meg kapuit, s július 22-én csukja be. Érdemes figyelni mind az Egyesület Facebook oldalát, mind pedig a honlapunkat, hiszen elsőként itt fogunk hírt adni a nyári táborral kapcsolatos részletekről, valamint a jelentkezés menetéről, a felhívás kiküldéséről/letöltéséről.

Felhívásunkat március második felében keressétek a honlapon!

 
1% a Békés Megyei Népművészeti Egyesület javára
2017. February 13.

Kedves Oldallátogatók!
Kedves Népművészek!

Közeledik az adóbevallás leadásának ideje, s ez évben is megköszönnénk Nektek - akár magánemberként, akár vállalkozóként -, ha adótok 1%-át Egyesületünknek ajánlanátok fel, s ismerőseiteket is erre buzdítanátok, ezzel is támogatva közös ügyünk, a népi kézművesség fennmaradását, továbbéltetését.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület adószáma:
19056865-1-04

Felajánlásaitokat és támogatásotokat előre is köszönjük!

 
Békés megyei értékek jelölése a Szellemi Kulturális Örökség jegyzékébe
2017. February 13.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület a Munkácsy Mihály múzeum együttműködésével 2017. február 10-én munkacsoport megbeszélést tartott két Békés megyei érték felterjesztéséről a Szellemi Kulturális Örökség nemzeti jegyzékébe.

 
Elkészült a Körös-völgyi Sokadalom honlapja
2017. February 7.

Örömmel tájékoztatjuk minden kedves, a népművészet bármely ágát mívelő, vagy csak pusztán kedvelő és a nyári folklór fesztiválokat szerető látogatónkat, hogy az alábbi linken elérhető a Körös-völgyi Sokadalom honlapja:

http://korosvolgyisokadalom.hu/

 

 
Szövő tanfolyam indul Mezőberényben
2017. February 7.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület a Hagyományok Házával kötött együttműködési megállapodásnak köszönhetően Mezőberényben, az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ közreműködésével 2017 év márciustól vászon és gyapjú szövő szakkört indít felnőtteknek. A szakkör heti rendszerességgel, alkalmanként 4 órás foglalkozások keretében valósul meg.

 
TEHETSÉGPROGRAM
2017. January 26.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület megalakulásától fontos feladatának tartja a gyermekekkel és fiatalokkal foglalkozást. Arra törekszünk, hogy a felnövekvő nemzedék megismerje a népi kézműves hagyatékunkat, hogy minél többen átvegyék azt a tudást, amelyek ismeretében készülnek ezek a tárgyak. Tehetségprogramunk segítségével szeretnénk elérni, hogy 15 fő tehetséges fiatal megismerkedjen a népi kézművesség egy-egy szakágával, abban elmélyülhessen. Ennek érdekében 15 foglalkozásból álló programra invitáltuk őket, ahol lehetőségük nyílik elsajátítani a választott népi mesterség alapjait illetve a meglévő tudásuk, tehetségük továbbfejlődhet. Szeretnénk, hogy olyan kisközösség jöjjön létre, mely a honismeret, elméleti és gyakorlati népi kézműves ismeretek birtokában erős magyar identitástudattal rendelkezik, a hagyományok megőrzésére és az alkotásra motivált.

Tehetségprogramunk 2016. október – 2017. március közt valósul meg, előzetes igényfelmérés alapján két szakágban, a hímzés és a faművesség területén.

A folyamatos tehetségprogram heti foglalkozásain a két szakágban komoly elméleti és gyakorlati tevékenység folyik:

 
Szolgáltatási ajánlatunk
2017. January 26.

Kedves Partnereink!

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület a Hagyományok Házával kötött együttműködési megállapodásnak köszönhetően lehetőséget biztosít önkormányzatok, intézmények, szervezetek számára, hogy szolgáltatásainkat térítésmentesen vagy kedvezményes áron igénybe vegyék, az igények beérkezési sorrendjének figyelembe vételével.

Az egyesület 1990-ben alakult, célkitűzése a népi kézműves hagyományok gyűjtése, ápolása, továbbéltetése. Az egyesület tagsága 358 fő. Az egyesület szervező, fejlesztő munkájával alkotóközösségeket hoz létre, tagjainak és az érdeklődőknek szakmai és esztétikai segítségnyújtást biztosít, előadások, tanfolyamok, népművészeti táborok, kiállítások, pályázatok és egyéb rendezvények szervezésében. Szervezi az iskolarendszeren kívüli öntevékeny, önképző szakmai tanfolyamokat. Közreműködik a térség környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárásában, megismertetésében.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, az alábbiakban részletesen bemutatjuk az általunk kínált szolgáltatásokat:

 
XVI. Országos Textiles Konferencia - MEGHÍVÓ
2016. November 23.

XVI. ORSZÁGOS TEXTILES KONFERENCIA

BÉKÉSCSABA
2018. március 9-11. között.

A rendezvény meghívója és jelentkezési lapja letölthető az alábbi linkekre kattintva:

xvi_orszagos_textiles_felhivas.doc

xvi_orszagos_textiles_jellap.doc

 
Reformáció 500
2016. November 23.

A reformáció történelmi és kulturális öröksége az élő népművészetben
Pályázati felhívás a népművészet hagyományai iránt elkötelezett alkotók, alkotóközösségek részére

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Reformáció Emlékbizottság a Reformáció 500 éves magyarországi és a határainkon túli egyházkerületek jubileumi ünnepségeihez kapcsolódva pályázatot hirdet a Kárpát-medencében élő, a népművészet hagyományai iránt elkötelezett alkotók, alkotóközösségek részére.