Komplex Népművészeti Tábor

A még fellelhető értékek továbbéltetése érdekében, a népművészet egészét átfogó Komplex Népművészeti Táborokat szervezünk. Meggyőződésünk, hogy akár egy településen, akár egy térségben a népművészet egységként van jelen, a különböző ágak kiegészítik, átszövik egymást.

Célunk, hogy a népművészet területén dolgozókat intenzív kurzus keretében saját területükön újabb ismeretekhez és gyakorlati jártassághoz juttassuk, ugyanakkor lehetőséget teremtsünk arra, hogy egymás tevékenységével megismerkedjenek, hogy a táborban szerzett tapasztalataikat hasznosíthassák majd, alkotómunkájukban, településükön.

A résztvevők életkori és foglalkozási összetétele mindenkor heterogén, a tábor legfiatalabb tagja általában 3-4 éves, míg a legidősebb 80 éves; segédmunkást, tanárt, orvost egyaránt lehet találni közöttük.

Szakáganként alap- és továbbképző csoportokat hirdetünk. Az alapképző csoportba olyan jelentkezőket várunk, akik szeretnének megismerkedni a választott kézműves terület alapismereteivel s abban bízunk, hogy az egy hét alatt megszerzett ismeret és készség indíttatást ad, hogy a területtel a későbbiekben mélyebben megismerkedjenek.

A továbbképző csoportokba a szakismerettel és gyakorlattal rendelkező alkotókat, alkotó közösségek vezetőit várjuk, akik a korábban megszerzett ismereteiket, készségeiket fejlesztik tovább egy-egy szakterületen; ez jelentheti egy tájegység jellegzetességeinek, egy formának, vagy különböző díszítményeknek elsajátítását.

Az esték alkalmat biztosítanak a közösségi együttlétekre, melyeket minden évben egy meghatározott téma köré szervezünk. Népszokásokat elevenítünk fel, vagy tájegységekbe megyünk gondolatban kirándulni, esetleg évszakokhoz, ünnepkörökhöz kötjük a programunkat. Bármelyik témát is választjuk, mindig megfér benne a népi gasztronómia, a tánc, az ének és az ezzel együtt járó vidámság. 

A táborok központi helyét agórának neveztük ki. A „piactér” lehetőséget biztosít hétfő reggeltől vasárnap éjszakáig a különböző műfajokat művelők találkozására, beszélgetésre, új technikák bemutatására, kipróbálására, a betérő vendégek köszöntésére.

 

 

Rendhagyó tárlatlátogatásra invitálunk mindenkit!

A "Népi textíliák a mai életünkben” című országos pályázati kiállítás ugyan jelenleg is áll Békéscsabán, a Megyei Könyvtárban, de sajnos a vírus miatt nem látogatható.
Dőljenek, hátra a fotelben, nézzék végig a videókat és gyönyörködjenek az alkotók szebbnél szebb munkáiban!
A kétrészes, összesen közel húsz-huszonöt perces film adjon mindenkinek örömet és reményt arra, hogy ez a rémálom rövidesen befejeződik és ismét visszatérhetünk a megszokott, vagy egy kicsit megváltozott életünkhöz.
A filmek az egyesületünk YouTube csatornáján bármikor megtekinthetők, azonban az alábbi két linkre kattintva máris láthatók.

Jó egészséget kívánunk ! #maradjotthon
Cs, okt. 15, 2020
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület „Innováció a kézművességben” című -...
Cs, okt. 01, 2020
Az Emberi Erőforrás Minisztériuma, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a...
Cs, júl. 09, 2020
Kedves Alkotók! Az idei év sok váratlan fordulattal lep meg bennünket, amelyek között vannak jók...
K, jún. 23, 2020
Ezúton szeretnénk figyelmükbe ajánlani a közelmúltban megjelent Magyar Falu Program Falusi Civil...
P, jún. 19, 2020
A mai naptól, a veszélyhelyzet megszűnésével újraindulhatnak a közművelődési tevékenységek,...
K, jún. 16, 2020
A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel a XVII. Országos Népművészeti Kiállítás...
Cs, jún. 04, 2020
Egyesületünk, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, különböző partnerszervezetekkel közösen 1989...
P, máj. 29, 2020
NÉPI KÉZMŰVES NAPKÖZIS TÁBOROK A NÉPMŰVÉSZETI ALKOTÓHÁZBAN BÉKÉSCSABA, OROSHÁZI U. 32. A Békés...
Szo, máj. 16, 2020
Júniusra tervezett rendezvényeink - a koronavírus miatti jogi szabályozásra tekintettel -...