Kályhás csoport

A cserépkályha és kandalló készítéssel most ismerkedők és a már jártas szakemberek együttesen a hat nap alatt hagyományos technikával udvari búbos sütőkemencét építenek Békéscsabán. Azok, akik csak most ismerkednek a mesterséggel a szakavatottabbaktól könnyedén eltanulhatják a kemencekészítés mesterségét. Esetenként a tábor ideje alatt 2 kemence is elkészül a csoport létszámától és összetételétől függően. A kemencék elsősorban magánházaknál épülnek, de rendszeresen készülnek közösségi alkotásként is iskolák, közművelődési intézmények, civil szervezetek számára is. A tábor szakmai vezetője Békési István kályhásmester,akinek munkáját nagy létszámú csoport esetén más csoportvezetők is segítik.

 

 

Gyöngyfűző csoport

 

A résztvevők a hat nap alatt megismerkedhetnek a népi ékszerkészítés – gyöngyfűzés - alapjaival, helyes anyagválasztással, a technikai kivitelezés változatos módjaival. Elsajátítják a népi ékszerek fűzési és gyöngyszövési technikáit.  Megismerik a sárközi nyaksik jellemzőit, fűzési technikáit: íves, egy- és kétcsavarásos fűzést. A hat nap alatt a gyakorlattal rendelkezők elsajátítják az egyedi jellegű ékszerek, ékszer-együttesek tervezésének, készítésének módjait, új technikákkal ismerkednek meg, amelyekkel olyan fűzött és szövött ékszereket készítenek, amelyek egyaránt magukon viselik a népi ékszerek jellegzetességeit és a modern törekvések jegyeit. A csoport vezetője Tóth Imréné népi ékszerkészítő.

Szíjgyártó-nyerges csoport

 

A népi bőrműves csoport mellett a tavalyi évben szíjgyártó nyerges csoport is indult a táborban. A csoportba elsősorban a Kézműves Szakiskolában szíjgyártó-nyerges képzésben részt vevő hallgatókat várjuk, de bárki aki előzetes ismeretekkel rendelkezik bekapcsolódhat a csoport munkájába. A táborban a hat nap alatt a résztvevők az évközben megkezdett lószerszám készítését folytatják, gyeplő, istráng és farmatring. Hozzákezdenek a hámtáska, a nyakló és a rúdtartó szabásához, varrásához. A csoport szakmai vezetője Gyifkó Gyula szíjgyártó-nyerges. 

Viseletkészítő csoport

 

Nyári népművészeti táborunkban évről-évre viseletkészítő csoportot is hirdetünk. A résztvevők a hat nap alatt megismerkednek a magyar nyelvterület különböző tájegységeinek viseletével és azok kialakulásával. Az évek során a résztvevők megismerkedtek már a mellévarrott női ingváll, a piézés, a kézi tűráncba szedés, a méhkeréki román, a békéscsabai szlovák női viseletekkel is. A csoport minden évben előre összeállított tematika alapján dolgozik. Vezetőjük Mlinárné Kolarovszki Mária viseletkészítő. 

Ötvös csoport

 

Az ötvös csoport is évek óta szerves része a tábornak. az alapképző csoport tagjai a következőkkel ismerkednek meg minden évben: Az ékszerek eredete és mai szerepe. Amulettek. Gyűrű, vagy egyszerű karreif készítése savazással, hajlítással. Áttört medál fűrészelése, domborítása. Apróbb tárgyak (pl. hajcsat, gomb) készítése a megismert technikákkal. Drótékszerek készítése: gyűrűk, fülbevalók. A továbbképző csoportban foglalkoztak már a cizellálással, a gyűszűkészítéssel, de különböző viselet kiegészítőkkel, természetes anyagokból készült ékszerek készítésével is. A csoport szakmai koordinátora Juhászné Szalay Edit, illetve csoportvezetőként közreműködött még Tóth Anna és Vincze Zita ötvösök is.

Nemezkészítő

 

Táborainkban évről-évre működik már a nemezkészítő csoport is. A gyapjúfeldolgozásnak, a nemezelésnek hazánkban is egyre nagyobb hagyománya van. Az alapképző csoportban megismerkednek a tervezéssel, kisméretű darabokat készítenek, megismerkednek a hengerelés, gyúrás technikájával, a különböző festőnövényekkel, a gyapjúfestéssel, s a hét végére akár kisebb használati tárgyakat is készíthetnek. A továbbképző csoport tagjai minden évben egy tájegységgel vagy technikával ismerkedik meg, így készült már a táborban például kétoldalas türkmen nemeztakaró vagy sirdak is. A csoport szakmai vezetője Aba P. Ákos, de évről-évre meghívott előadók (Vidák István, Nagy Mari) is részt vesznek a csoport munkájában.

Kézi és gépi hímző csoport

 

Táborainkból évről-évre a kézi és gépi hímző csoportok adják a legnagyobb létszámot. Az alapképző csoport minden évben megismerkedik az alapvető öltéstechnikákkal, illetve egy-egy elsőre könnyebben elsajátítható tájegység ornamentikájával. Az egy hét alatt kisebb használati tárgyakat készítenek, valamint olyan darabokat készítenek elő, melyeket otthon a későbbiekben önállóan is el tudnak majd készíteni. A továbbképző csoport minden évben egy vagy két tájegység öltéstechnikájával, hímzéseivel foglalkozik. A táborok szakmai vezetője Dr Illés Károlyné, a gépi hímző csoportot Jenei Anikó vezeti, akik minden évben képzett segítőkkel együtt látják el a táborvezetői feladatokat. 

Gyékény-szalma-csuhétárgy készítő csoport

Békés megyében régóta nagy hagyománya van a szálas anyagok felhasználásának, de napjainkban már sajnos egyre kevesebben művelik  a gyékény, szalma vagy a csuhétárgy készítés mesterségét. A táborban célunk az, hogy a résztvevők megismerkedjenek a szálasanyagok felhasználásával, használati és dísztárgyakat készítsenek, Az elmúlt években a résztvevők megismerkedtek a gyékényfonás alapjaival, a zsúpszalma varrásával és fonásával, valamint különböző tárolóedényeket, használati tárgyakat készítettek. A csoportok vezetői Bencsik Márta, Hidvégi Julianna valamint Hodoroga Péter.

Fazekas csoport

 

Az alapképző csoport tagjai minden évben a fazekasság alapjaival ismerkednek, amely az Agyag előkészítése, agyagozás, középre fogás. A korongozás alapfogásai, hengerkorongozás. Bögre korongozása, fülezése, díszítése. Eszköz nélküli agyagozás – lapedények, marokedények felrakásos technikák, stb. Virágcserép korongozása, díszítése.  Tálka korongozása, díszítése. A továbbképző csoportban egy tájegység, vagy egy különleges technika elsajátításával ismerkednek meg. Így került már sor többek között Miska kancsó készítésére, raku égetésre, fekete kerámia vagy habán kerámia készítésére is. A csoportok vezetője Barcsay Andrea és Hugyecz László, valamint szinte minden évben vendégül látják egy-egy terület kiemelkedő szaktekintélyét is. 

Csipkekészítő csoport

Az alapképző csoportban a résztvevők évről-évre az alábbi ismeretekkel gazdagodnak: A cérna feltekerése az orsókra. Mintarajz feltűzése a párnára, a feltekert orsók összekötése takács-csomóval, sodrás, négyes fonás. Vászonveréses, félveréses és egészveréses alapháló készítése.

 

A továbbképző csoportban évente változó tematikával egy-egy tájegységgel, vagy egy-egy új csipkekészítési technikával ismerkednek meg. Így sajátították már el többek között a fémszálas vert csipkék, a gyapjúszálas vert csipkék, a szélcsipkék, a rózsaveréses háló stb. elkészítését is. A tábori csoport vezetését évek óta Tóthné Kiss Szilvia végzi, aki egy-egy terület bemutatására évről-évre meghívott előadókkal is színesíti az előadásokat.  

Bőrműves csoport

 

A tábor keretein belül a csoportban résztvevőknek lehetőségük van a bőrművesség alapjainak elsajátítására, valamint akik korábban már megismerkedtek ezzel a szakmával azok is tovább bővíthetik ismereteiket. Az alapképző csoportokban a legegyszerűbb technikáktól kezdik az ismerkedést a bőrművességgel. Az egyszerű fonásoktól, megmunkálási folyamatoktól a kisebb használati tárgyak elkészítéséig jutnak el a hét végére. A továbbképző csoport minden évben egy egyedi tematika alapján dolgozik. Az évek során a szakavatott résztvevők kisebb tárolóedényeket, tolltartókat, táskákat készítettek, de megismerkedhettek például a tollszirony, a forralt bőr vagy a barkatépés technikájával is.  A csoportok vezetői kimagasló alkotói a maguk szakterületének. Az utóbbi években a csoportot Szakács Aliz, Éber Tamás valamint Kurtics Attila vezették. 

Tábori csoportok bemutatása

A népművészeti táborok célja a népi díszítőművészet, népi kismesterségek területén dolgozó egyéni alkotók és alkotóközösségek vezetőinek képzése.

A résztvevők az egy hét alatt megismerkednek a magyar népművészet számukra még ismeretlen területeivel, illetve meglévő tudásukat, gyakorlati jártasságukat  bővíthetik.

Nyári népművészeti táborainkban alap valamin továbbképző csoportokat hirdetünk meg.

Alapképző csoportjainkba azokat várjuk akik most szeretnének megismerkedni egy-egy mesterség alapfogásaival, továbbképző csoportjainkba pedig olyanok jelentkeznek akik korábban már megismerkedtek az adott szakma alapjaival, vagy akár már OKJ-s végzettséggel is rendelkeznek.

Akik a táborban „megfertőződnek” az adott mesterséggel azok szeptembertől a Kézműves Szakiskolában folytathatják tanulmányaikat, s OKJ-s végzettséget is szerezhetnek egy-egy szakmából.

A tábori csoportok esténként közösségépítő programokon (táncház, közös főzés, játékos vetélkedők stb.) ismerkednek egymással, valamint napközben is lehetőségük nyílik arra, hogy megismerkedjenek egymás mesterségével, valamint arra is akad példa, hogy ki-ki próbálnak egy-egy alapfogást valamely más szakmából.

 

Az elkészített alkotásokból a tábor záró napján minden csoport egy mini kiállítást készít, ahol bemutatják egymásnak, hogy milyen ismereteket sajátítottak el az egy hét során.

Rendhagyó tárlatlátogatásra invitálunk mindenkit!

A "Népi textíliák a mai életünkben” című országos pályázati kiállítás ugyan jelenleg is áll Békéscsabán, a Megyei Könyvtárban, de sajnos a vírus miatt nem látogatható.
Dőljenek, hátra a fotelben, nézzék végig a videókat és gyönyörködjenek az alkotók szebbnél szebb munkáiban!
A kétrészes, összesen közel húsz-huszonöt perces film adjon mindenkinek örömet és reményt arra, hogy ez a rémálom rövidesen befejeződik és ismét visszatérhetünk a megszokott, vagy egy kicsit megváltozott életünkhöz.
A filmek az egyesületünk YouTube csatornáján bármikor megtekinthetők, azonban az alábbi két linkre kattintva máris láthatók.

Jó egészséget kívánunk ! #maradjotthon
Cs, okt. 15, 2020
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület „Innováció a kézművességben” című -...
Cs, okt. 01, 2020
Az Emberi Erőforrás Minisztériuma, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a...
Cs, júl. 09, 2020
Kedves Alkotók! Az idei év sok váratlan fordulattal lep meg bennünket, amelyek között vannak jók...
K, jún. 23, 2020
Ezúton szeretnénk figyelmükbe ajánlani a közelmúltban megjelent Magyar Falu Program Falusi Civil...
P, jún. 19, 2020
A mai naptól, a veszélyhelyzet megszűnésével újraindulhatnak a közművelődési tevékenységek,...
K, jún. 16, 2020
A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel a XVII. Országos Népművészeti Kiállítás...
Cs, jún. 04, 2020
Egyesületünk, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, különböző partnerszervezetekkel közösen 1989...
P, máj. 29, 2020
NÉPI KÉZMŰVES NAPKÖZIS TÁBOROK A NÉPMŰVÉSZETI ALKOTÓHÁZBAN BÉKÉSCSABA, OROSHÁZI U. 32. A Békés...
Szo, máj. 16, 2020
Júniusra tervezett rendezvényeink - a koronavírus miatti jogi szabályozásra tekintettel -...