KÖRÖS-VÖLGYI Sokadalom - HÁROMNAPOS REGIONÁLIS NÉPMŰVÉSZETI FESZTIVÁL

 

A Millenniumi Kormánybiztosi Hivatal 2000-ben úgy döntött, hogy a Kárpát-medence élő népi kultúráját bemutatja a nagyközönség számára. Arra törekedett, hogy várakhoz kötődjön az esemény helyszíne és Magyarország 5-6 településén, valamint a Felvidéken, Erdélyben és a Vajdaságban kerüljön megrendezésre. A rendezvényeknek egységesen a „Millenniumi sokadalom” nevet adta.

 

A rendezvény egyik lebonyolítójának a Békés Megyei Művelődési Központot, valamint a Békés Megyei Népművészeti Egyesületet kérték fel,. A felkérés egy évre szólt, majd második alkalommal is megrendezésre került a fesztivál. Úgy hittük, hogy a rendezvény ezzel befejeződik.

Gyula város lakói és az önkormányzat vezetői azonban megszerették a számukra értéket hordozó fesztivált és kérték, hogy folytatódjon a Gyulai Vár és környékén. Ekkor változtattuk meg a rendezvény elnevezését és 2002-től „Körös-völgyi Sokadalom” néven került be a fesztiválok történetébe.

 

A rendezvény célja a Kárpát-medence középső és déli részének, értve ez alatt Szolnok-Csongrád-Bács-Kiskun-Hajdú-Békés megye, továbbá a jugoszláviai Vajdaság, Bánság és Bácska, valamint a romániai Arad- és Bihar megye – sajátos, soknemzetiségű élő néptánc és népi kézműves kultúrájának találkozása és bemutatása. E vidék gazdag folklór hagyományokkal rendelkezik, hiszen itt megtalálható a magyar mellett a szlovák, román, szerb, német lakosság is, akik e területen megőrizték kulturális kincsüket.

 

A rendezvény keretében pályázati kiállításra is sor kerül, ahol a régió tárgyalkotó népművészeinek legszebb alkotásait láthatja a közönség. A kiállítás „templomként” áll a tér frekventált helyén. Látogatóit az elmúlt év tapasztalata alapján tízezerre becsüljük.

Eddigi kiállítási témáink voltak: Népi öltözetünk, Terített asztal és környezete, a Dél-alföld élő népművészete, az Ágy és környezete, Dél-alföld fazekas és szőttes kultúrája, Az esküvő textíliái, „Dél-alföldi régió gyapjú szőttesei és szálas anyagai, Születéstől a gyermekszobáig.

 

Régi mesterségek bemutatója is fogadja az érdeklődőket. Egységes stílusú, fából készült pavilonokban a különböző régiókból érkezett kézművesek, tárgyalkotó népművészek, működő műhelyekben ismertetik meg a látogatókat a sok helyen már elfeledett régi mesterségek fortélyaival. De maguk az alkotók is belekóstolhatnak egy-egy elfeledett mesterség alapfogásaiba.

 

A rendezvényen 2008-ban indítottuk útjára a különböző szakmák játékos bemutatkozását verseny formájában, ahol 8-10 mester egy meghatározott feladatot végez. A közönség nagy érdeklődéssel figyeli, hogy a szakavatott kéz pl. milyen pillanatokon belül tud a vesszőből kosarat, vagy az agyagból különböző tárgyakat készíteni.

 

Mindenütt nagy érdeklődés mutatkozik a hagyományos stílusú kézműves tárgyak vásárlása iránt. A látogatók a népi iparművészet garantált minőségű és tradicionális esztétikai értéket képviselő termékeihez juthatnak. A rendezvény időtartama alatt száz kézműves vesz részt az eseményen. A látogatók szerint ilyen látványban csak a Mesterségek Ünnepén részesülnek, hiszen míg másutt jellemző, hogy a népi kézművesek mellett egyéb árusok is megjelennek, a mi rendezvényünkön nincs ilyen. Kizárólag a meghívott 11 egyesület képviselői árusítanak, számukra a megfelelő installációról is gondoskodunk.

 

A - külön a gyerekek számára felépített - sátorban kézműves foglalkozásokat tartunk, ahol a legkisebbek játékos formában próbálhatják ki a kézműves népművészeti hagyomány egyszerű elemeit. A játszóházi foglalkozásokat a megyékből érkező népművészeti egyesületek tagjai vezetik – Dél-alföldi Népművészeti Egyesület, Duna-Tiszaközi Népművészeti Egyesület, Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület, Bihari Népművészeti Egyesület, Vajdasági Magyar Folklór Központ, Szalontai Kézműves Kör, Békés Megyei Népművészeti Egyesület, stb.  A rendezvény kezdetétől fokozatosan arra törekszünk, hogy visszahozzuk a köztudatba azokat az eszközöket, játékokat, amelyek  a régi sokadalmak hangulatát idézik. A gyermekek és szülők nagy örömére a gyerekek a régi, kézzel hajtott körhintában ülhetnek, dióval csúzlizhatják le „Paprikajancsit” és különböző ügyességi játékokat játszhatnak a Békés Megyei Népművészeti Egyesület tagjaival.

A legkisebbeket bábelőadások is szórakoztatják, ahol vendégül látjuk a régió amatőr bábszínházait.

 

Rendezvényünkön mód nyílik arra, hogy a magyar, és a térségben élő nemzetiségi lakosság által készített ételekkel, ízekkel ismerkedjenek a látogatók. Az ételkóstoló a három nap alatt folyamatos. Vasárnap délelőtt Körös-völgyi főzőversenyre invitáljuk a Sokadalom résztvevőit, továbbá meghirdetjük a Viharsarok legfinomabb pogácsája versenyt is.

 

Színpadi programjaink igazi kulturális csemegét kínálnak az érdeklődők számára. Az együttesek pénteken délután Gyula utcáin színpompás felvonulással harangozzák be rendezvényünket. A régióból táncegyütteseket, hagyományőrző csoportokat hívunk meg, arra törekedve, hogy e régió valamennyi nemzetisége bemutatkozzon. Az együttesek napközben folyamatosan mutatják be produkcióikat, s próbálják megvalósítani, hogy a műsorok után a közönség is megtanulja a tájegység egy-egy jellegzetes táncát.

Pénteken és szombaton este a Tószínpadon néptánc-gálaműsorra kerül sor. A néptánc mellett a népzene és a népdal is megjelenik programjainkban. A térségből népzenei együtteseket és „Röpülj Páva” köröket látunk vendégül.

 

A gálaműsorokat követően pénteken és szombaton éjszaka táncházra következik a „Sokadalmi téren” ahol a hajnalig tartó táncmulatságban együtt táncolnak a különböző együttesek a közönséggel.  A rendezvény keretet ad az Országos Gyermek Néptáncfesztiválnak, a Határmenti Összművészeti- és a Békés Megyei Néptáncosok Találkozójának.

 

 

Rendhagyó tárlatlátogatásra invitálunk mindenkit!

A "Népi textíliák a mai életünkben” című országos pályázati kiállítás ugyan jelenleg is áll Békéscsabán, a Megyei Könyvtárban, de sajnos a vírus miatt nem látogatható.
Dőljenek, hátra a fotelben, nézzék végig a videókat és gyönyörködjenek az alkotók szebbnél szebb munkáiban!
A kétrészes, összesen közel húsz-huszonöt perces film adjon mindenkinek örömet és reményt arra, hogy ez a rémálom rövidesen befejeződik és ismét visszatérhetünk a megszokott, vagy egy kicsit megváltozott életünkhöz.
A filmek az egyesületünk YouTube csatornáján bármikor megtekinthetők, azonban az alábbi két linkre kattintva máris láthatók.

Jó egészséget kívánunk ! #maradjotthon
Cs, okt. 15, 2020
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület „Innováció a kézművességben” című -...
Cs, okt. 01, 2020
Az Emberi Erőforrás Minisztériuma, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a...
Cs, júl. 09, 2020
Kedves Alkotók! Az idei év sok váratlan fordulattal lep meg bennünket, amelyek között vannak jók...
K, jún. 23, 2020
Ezúton szeretnénk figyelmükbe ajánlani a közelmúltban megjelent Magyar Falu Program Falusi Civil...
P, jún. 19, 2020
A mai naptól, a veszélyhelyzet megszűnésével újraindulhatnak a közművelődési tevékenységek,...
K, jún. 16, 2020
A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel a XVII. Országos Népművészeti Kiállítás...
Cs, jún. 04, 2020
Egyesületünk, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, különböző partnerszervezetekkel közösen 1989...
P, máj. 29, 2020
NÉPI KÉZMŰVES NAPKÖZIS TÁBOROK A NÉPMŰVÉSZETI ALKOTÓHÁZBAN BÉKÉSCSABA, OROSHÁZI U. 32. A Békés...
Szo, máj. 16, 2020
Júniusra tervezett rendezvényeink - a koronavírus miatti jogi szabályozásra tekintettel -...