Országos Textiles Konferencia és a Hozzá kapcsolódó országos pályázatOK

 

Már az 1980-as évek második felében a textillel foglalkozó népi kézművesek száma jelentős volt, az általuk létrehozott alkotások meghatározó helyet foglaltak el a népművészetben.

Az alkotók kezdeményezték, hogy szükségük lenne egy olyan összejövetelre, ahol megvitathatják az adott kézműves terület szakmai gondjait, fejlesztési lehetőségeit.

A Miskolci Városi Művelődési Központ és a Magyar Művelődési Intézet az alkotók kérését teljesítve 1987-ben megszervezte az I. Országos Textiles Konferenciát, majd két évvel később ismét összehívta azt. A konferencia lelke és háziasszonya Márton Jánosné, Mariska volt, aki sajnos súlyos betegség után elhunyt. Halálát követően a miskolci intézményben nem vállalták tovább a konferencia szervezését.

A Népművészeti Egyesületek Szövetségének titkára, Kriski Zoltán – megismerve a Békés Megyei Népművészeti Egyesület tevékenységét, kezdeményezte a rendezvény áthelyezését, amelyre szervezetünk igent mondott, így 1992-től napjainkig az egyesület életének egyik meghatározó eseménye az Országos Textiles Konferencia.

A békéscsabai konferencia már 1992-ben kibővült országos pályázatokkal és bemutató kiállításokkal.

 

A rendezvényünk célja részben pályázati és bemutatkozási lehetőség biztosítása az országban tevékenykedő - népi textíliával foglalkozó - közösségek és egyéni alkotók részére, részben pedig a terület képviselőinek szakmai tanácskozás szervezése.

 

 

Minden rendezvényhez két, illetve három országos pályázatot hirdetünk, amelyek mintegy másfél éves tevékenységet biztosítanak a terület alkotóinak. Az első években technikákat, tájegységeket mutattak be a pályázók, az utóbbi években pedig arra törekedtek a pályázat kiírói, hogy funkcionális alkotások szülessenek.

 

A konferenciákhoz meghirdetett pályázatok:

-          1992-ben „Egyházi textíliák” országos bemutató kiállítás és zászlóterv pályázat,

-          1994-ben „Székely festékes szőnyegek”, a „Népi öltözködés” és a „Fehér hímzések”,

-          1996-ban a „Kárpát-medence nemzetiségi hímzései”, a „Torontáli szőttesek” és a „Vászon szőttesek”,

-          1998-ban a „Rongy szőttesek”, a „Betű és figurális ábrázolás a hímzésben”, „Csipke a viseletben”,

-          2000-ben a „Viseletek” a „Lenből és kenderből készült szőttesek”, és a „Vagdalásos és szálszámolásos hímzések,

-          2002-ben „Nomád szőnyegek”, a „Gyapjúhímzések” és a „Nemeztakarók”,

-          2004-ben a „Terített asztal és környezete”, és a „Nemez a gyermekszobában”,

-          2006-ban az „Ágy és környezete” és az „Egyházi textíliák”,

-          2008-ban „Erdélyi festékes szőttesek” és az „Esküvő textíliái”,

-          2010-ben „Erdélyi festékes szőttesek” és a „Születéstől a gyermekszobáig”,

-          2012-ben „Viseletek és viselet kiegészítők” és a „Konyha és ebédlő textíliái”,

-          2014-ben „…”

 

A beküldött alkotások száma 700 és 1.200 között, az alkotók száma 1-2000 fő között volt alkalmanként. A látogatók száma kiállításonként megközelítette a 10.000 főt.

 

A díjazott munkákról minden alkalommal katalógust jelentetünk meg.

A három nap alatt 200-400 fő részvételével – mindannyian népi kézműves alkotók, vagy alkotó közösségek képviselői –az ország textiles népművészeinek legnagyobb szakmai tanácskozása zajlik.  Az előadások a kiírt pályázati témakör köré csoportosulnak.

 

Minden alkalommal arra törekedtünk, hogy az adott téma legelismertebb szakembere tartson előadást. Vendégeink számát hosszú lenne felsorolni, de előadóink voltak: Andrásfalvy Bertalan – etnográfus, Bakay Erzsébet – iparművész, Beszprémy Katalin – a Hagyományok Háza Népművészeti Tár vezetője, Borbély Jolán – etnográfus, Csiffáryné Schwalm Edit – etnográfus, Dr. Illés Károlyné – népi iparművész, Dr. Tompos Lilla – etnográfus, Erdélyi etnográfusok, F. Tóth Mária – Kulturális Minisztérium munkatársa, Holb Margit – iparművész, Lachner Mónika – etnográfus, Landgráf Katalin – népi iparművész, Lőrincz Etel – iparművész, Mátray Magdolna – népi iparművész, Mátéfy Györk – textilrestaurátor-művész, Nagy Mari – iparművész, Petrás Mária – énekes, Pintér Piroska – népi iparművész,  Pocsainé Eperjesi Eszter – etnográfus, Sándor Ildikó – etnográfus, Vidák István – iparművész, V. Szatmári Ibolya – etnográfus.

 

Az Országos Textiles Konferencia az országban tevékenykedő textíliával foglalkozó népi kézműves alkotóknak és alkotóközösségeknek a szakterület továbblépési, továbbfejlődési alkalmát jelenti. A pályázatokat az eseményt megelőzően másfél évvel hirdetjük meg. Az ország különböző pontjain továbbképzéseket szerveznek az egyesületek és alkotóközösségek, hogy a kijelölt pályázati témákat kellőképpen megismerjék. Az alkotómunka szakkörökben és teamekben hónapokig tart. Újabb ismeretet szereznek, és újabb alkotások születnek.

A háromnapos konferencián elhangzó előadások hozzájárulnak az alkotók tudásának mélyítéséhez, az alkotótevékenység fejlesztéséhez.

A pályázati témakörökben rendezett kiállítások reprezentálják a textiles szakterület élő népművészetét. Jól lemérhető a szakmai tudás, a mögötte lévő kutatómunka és az alkotótevékenység.

 

A Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Békés Megyei Népművészeti Egyesület képviselői közösen alakítják ki a pályázati felhívást, annak tartalmát, kritériumait, díjazási rendszerét, továbbá a szakmai tanácskozás tematikáját. Gondoskodnak a beérkezett pályamunkák zsűrizéséről és az elismerések odaítéléséről.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület feladata a rendezvény összefogása és lebonyolítása.

 

A konferencia előkészítésében, a pályázati témakörök megtalálásában 1991-től Borbély Jolán etnográfus és Bakay Erzsébet iparművész nyújtott segítséget, 2010-ben a rendezvényünk védnökei voltak. Az elmúlt években mellettük jelentős segítséget kapunk Beszprémy Katalintól, a Hagyományok Háza Népművészeti Tár vezetőjétől.

 

A konferencia és a pályázatok meghirdetői, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, rendezője a Békés Megyei Népművészeti Egyesület.

 

 

Rendhagyó tárlatlátogatásra invitálunk mindenkit!

A "Népi textíliák a mai életünkben” című országos pályázati kiállítás ugyan jelenleg is áll Békéscsabán, a Megyei Könyvtárban, de sajnos a vírus miatt nem látogatható.
Dőljenek, hátra a fotelben, nézzék végig a videókat és gyönyörködjenek az alkotók szebbnél szebb munkáiban!
A kétrészes, összesen közel húsz-huszonöt perces film adjon mindenkinek örömet és reményt arra, hogy ez a rémálom rövidesen befejeződik és ismét visszatérhetünk a megszokott, vagy egy kicsit megváltozott életünkhöz.
A filmek az egyesületünk YouTube csatornáján bármikor megtekinthetők, azonban az alábbi két linkre kattintva máris láthatók.

Jó egészséget kívánunk ! #maradjotthon
Cs, okt. 15, 2020
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület „Innováció a kézművességben” című -...
Cs, okt. 01, 2020
Az Emberi Erőforrás Minisztériuma, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a...
Cs, júl. 09, 2020
Kedves Alkotók! Az idei év sok váratlan fordulattal lep meg bennünket, amelyek között vannak jók...
K, jún. 23, 2020
Ezúton szeretnénk figyelmükbe ajánlani a közelmúltban megjelent Magyar Falu Program Falusi Civil...
P, jún. 19, 2020
A mai naptól, a veszélyhelyzet megszűnésével újraindulhatnak a közművelődési tevékenységek,...
K, jún. 16, 2020
A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel a XVII. Országos Népművészeti Kiállítás...
Cs, jún. 04, 2020
Egyesületünk, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, különböző partnerszervezetekkel közösen 1989...
P, máj. 29, 2020
NÉPI KÉZMŰVES NAPKÖZIS TÁBOROK A NÉPMŰVÉSZETI ALKOTÓHÁZBAN BÉKÉSCSABA, OROSHÁZI U. 32. A Békés...
Szo, máj. 16, 2020
Júniusra tervezett rendezvényeink - a koronavírus miatti jogi szabályozásra tekintettel -...