KÖRÖS-VÖLGYI Sokadalom - HÁROMNAPOS REGIONÁLIS NÉPMŰVÉSZETI FESZTIVÁL

 

A Millenniumi Kormánybiztosi Hivatal 2000-ben úgy döntött, hogy a Kárpát-medence élő népi kultúráját bemutatja a nagyközönség számára. Arra törekedett, hogy várakhoz kötődjön az esemény helyszíne és Magyarország 5-6 településén, valamint a Felvidéken, Erdélyben és a Vajdaságban kerüljön megrendezésre. A rendezvényeknek egységesen a „Millenniumi sokadalom” nevet adta.

 

A rendezvény egyik lebonyolítójának a Békés Megyei Művelődési Központot, valamint a Békés Megyei Népművészeti Egyesületet kérték fel,. A felkérés egy évre szólt, majd második alkalommal is megrendezésre került a fesztivál. Úgy hittük, hogy a rendezvény ezzel befejeződik.

Gyula város lakói és az önkormányzat vezetői azonban megszerették a számukra értéket hordozó fesztivált és kérték, hogy folytatódjon a Gyulai Vár és környékén. Ekkor változtattuk meg a rendezvény elnevezését és 2002-től „Körös-völgyi Sokadalom” néven került be a fesztiválok történetébe.

 

A rendezvény célja a Kárpát-medence középső és déli részének, értve ez alatt Szolnok-Csongrád-Bács-Kiskun-Hajdú-Békés megye, továbbá a jugoszláviai Vajdaság, Bánság és Bácska, valamint a romániai Arad- és Bihar megye – sajátos, soknemzetiségű élő néptánc és népi kézműves kultúrájának találkozása és bemutatása. E vidék gazdag folklór hagyományokkal rendelkezik, hiszen itt megtalálható a magyar mellett a szlovák, román, szerb, német lakosság is, akik e területen megőrizték kulturális kincsüket.

 

A rendezvény keretében pályázati kiállításra is sor kerül, ahol a régió tárgyalkotó népművészeinek legszebb alkotásait láthatja a közönség. A kiállítás „templomként” áll a tér frekventált helyén. Látogatóit az elmúlt év tapasztalata alapján tízezerre becsüljük.

Eddigi kiállítási témáink voltak: Népi öltözetünk, Terített asztal és környezete, a Dél-alföld élő népművészete, az Ágy és környezete, Dél-alföld fazekas és szőttes kultúrája, Az esküvő textíliái, „Dél-alföldi régió gyapjú szőttesei és szálas anyagai, Születéstől a gyermekszobáig.

 

Régi mesterségek bemutatója is fogadja az érdeklődőket. Egységes stílusú, fából készült pavilonokban a különböző régiókból érkezett kézművesek, tárgyalkotó népművészek, működő műhelyekben ismertetik meg a látogatókat a sok helyen már elfeledett régi mesterségek fortélyaival. De maguk az alkotók is belekóstolhatnak egy-egy elfeledett mesterség alapfogásaiba.

 

A rendezvényen 2008-ban indítottuk útjára a különböző szakmák játékos bemutatkozását verseny formájában, ahol 8-10 mester egy meghatározott feladatot végez. A közönség nagy érdeklődéssel figyeli, hogy a szakavatott kéz pl. milyen pillanatokon belül tud a vesszőből kosarat, vagy az agyagból különböző tárgyakat készíteni.

 

Mindenütt nagy érdeklődés mutatkozik a hagyományos stílusú kézműves tárgyak vásárlása iránt. A látogatók a népi iparművészet garantált minőségű és tradicionális esztétikai értéket képviselő termékeihez juthatnak. A rendezvény időtartama alatt száz kézműves vesz részt az eseményen. A látogatók szerint ilyen látványban csak a Mesterségek Ünnepén részesülnek, hiszen míg másutt jellemző, hogy a népi kézművesek mellett egyéb árusok is megjelennek, a mi rendezvényünkön nincs ilyen. Kizárólag a meghívott 11 egyesület képviselői árusítanak, számukra a megfelelő installációról is gondoskodunk.

 

A - külön a gyerekek számára felépített - sátorban kézműves foglalkozásokat tartunk, ahol a legkisebbek játékos formában próbálhatják ki a kézműves népművészeti hagyomány egyszerű elemeit. A játszóházi foglalkozásokat a megyékből érkező népművészeti egyesületek tagjai vezetik – Dél-alföldi Népművészeti Egyesület, Duna-Tiszaközi Népművészeti Egyesület, Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület, Bihari Népművészeti Egyesület, Vajdasági Magyar Folklór Központ, Szalontai Kézműves Kör, Békés Megyei Népművészeti Egyesület, stb.  A rendezvény kezdetétől fokozatosan arra törekszünk, hogy visszahozzuk a köztudatba azokat az eszközöket, játékokat, amelyek  a régi sokadalmak hangulatát idézik. A gyermekek és szülők nagy örömére a gyerekek a régi, kézzel hajtott körhintában ülhetnek, dióval csúzlizhatják le „Paprikajancsit” és különböző ügyességi játékokat játszhatnak a Békés Megyei Népművészeti Egyesület tagjaival.

A legkisebbeket bábelőadások is szórakoztatják, ahol vendégül látjuk a régió amatőr bábszínházait.

 

Rendezvényünkön mód nyílik arra, hogy a magyar, és a térségben élő nemzetiségi lakosság által készített ételekkel, ízekkel ismerkedjenek a látogatók. Az ételkóstoló a három nap alatt folyamatos. Vasárnap délelőtt Körös-völgyi főzőversenyre invitáljuk a Sokadalom résztvevőit, továbbá meghirdetjük a Viharsarok legfinomabb pogácsája versenyt is.

 

Színpadi programjaink igazi kulturális csemegét kínálnak az érdeklődők számára. Az együttesek pénteken délután Gyula utcáin színpompás felvonulással harangozzák be rendezvényünket. A régióból táncegyütteseket, hagyományőrző csoportokat hívunk meg, arra törekedve, hogy e régió valamennyi nemzetisége bemutatkozzon. Az együttesek napközben folyamatosan mutatják be produkcióikat, s próbálják megvalósítani, hogy a műsorok után a közönség is megtanulja a tájegység egy-egy jellegzetes táncát.

Pénteken és szombaton este a Tószínpadon néptánc-gálaműsorra kerül sor. A néptánc mellett a népzene és a népdal is megjelenik programjainkban. A térségből népzenei együtteseket és „Röpülj Páva” köröket látunk vendégül.

 

A gálaműsorokat követően pénteken és szombaton éjszaka táncházra következik a „Sokadalmi téren” ahol a hajnalig tartó táncmulatságban együtt táncolnak a különböző együttesek a közönséggel.  A rendezvény keretet ad az Országos Gyermek Néptáncfesztiválnak, a Határmenti Összművészeti- és a Békés Megyei Néptáncosok Találkozójának.

 

 

Országos Textiles Konferencia és a Hozzá kapcsolódó országos pályázatOK

 

Már az 1980-as évek második felében a textillel foglalkozó népi kézművesek száma jelentős volt, az általuk létrehozott alkotások meghatározó helyet foglaltak el a népművészetben.

Az alkotók kezdeményezték, hogy szükségük lenne egy olyan összejövetelre, ahol megvitathatják az adott kézműves terület szakmai gondjait, fejlesztési lehetőségeit.

A Miskolci Városi Művelődési Központ és a Magyar Művelődési Intézet az alkotók kérését teljesítve 1987-ben megszervezte az I. Országos Textiles Konferenciát, majd két évvel később ismét összehívta azt. A konferencia lelke és háziasszonya Márton Jánosné, Mariska volt, aki sajnos súlyos betegség után elhunyt. Halálát követően a miskolci intézményben nem vállalták tovább a konferencia szervezését.

A Népművészeti Egyesületek Szövetségének titkára, Kriski Zoltán – megismerve a Békés Megyei Népművészeti Egyesület tevékenységét, kezdeményezte a rendezvény áthelyezését, amelyre szervezetünk igent mondott, így 1992-től napjainkig az egyesület életének egyik meghatározó eseménye az Országos Textiles Konferencia.

A békéscsabai konferencia már 1992-ben kibővült országos pályázatokkal és bemutató kiállításokkal.

 

A rendezvényünk célja részben pályázati és bemutatkozási lehetőség biztosítása az országban tevékenykedő - népi textíliával foglalkozó - közösségek és egyéni alkotók részére, részben pedig a terület képviselőinek szakmai tanácskozás szervezése.

 

 

Minden rendezvényhez két, illetve három országos pályázatot hirdetünk, amelyek mintegy másfél éves tevékenységet biztosítanak a terület alkotóinak. Az első években technikákat, tájegységeket mutattak be a pályázók, az utóbbi években pedig arra törekedtek a pályázat kiírói, hogy funkcionális alkotások szülessenek.

 

A konferenciákhoz meghirdetett pályázatok:

-          1992-ben „Egyházi textíliák” országos bemutató kiállítás és zászlóterv pályázat,

-          1994-ben „Székely festékes szőnyegek”, a „Népi öltözködés” és a „Fehér hímzések”,

-          1996-ban a „Kárpát-medence nemzetiségi hímzései”, a „Torontáli szőttesek” és a „Vászon szőttesek”,

-          1998-ban a „Rongy szőttesek”, a „Betű és figurális ábrázolás a hímzésben”, „Csipke a viseletben”,

-          2000-ben a „Viseletek” a „Lenből és kenderből készült szőttesek”, és a „Vagdalásos és szálszámolásos hímzések,

-          2002-ben „Nomád szőnyegek”, a „Gyapjúhímzések” és a „Nemeztakarók”,

-          2004-ben a „Terített asztal és környezete”, és a „Nemez a gyermekszobában”,

-          2006-ban az „Ágy és környezete” és az „Egyházi textíliák”,

-          2008-ban „Erdélyi festékes szőttesek” és az „Esküvő textíliái”,

-          2010-ben „Erdélyi festékes szőttesek” és a „Születéstől a gyermekszobáig”,

-          2012-ben „Viseletek és viselet kiegészítők” és a „Konyha és ebédlő textíliái”,

-          2014-ben „…”

 

A beküldött alkotások száma 700 és 1.200 között, az alkotók száma 1-2000 fő között volt alkalmanként. A látogatók száma kiállításonként megközelítette a 10.000 főt.

 

A díjazott munkákról minden alkalommal katalógust jelentetünk meg.

A három nap alatt 200-400 fő részvételével – mindannyian népi kézműves alkotók, vagy alkotó közösségek képviselői –az ország textiles népművészeinek legnagyobb szakmai tanácskozása zajlik.  Az előadások a kiírt pályázati témakör köré csoportosulnak.

 

Minden alkalommal arra törekedtünk, hogy az adott téma legelismertebb szakembere tartson előadást. Vendégeink számát hosszú lenne felsorolni, de előadóink voltak: Andrásfalvy Bertalan – etnográfus, Bakay Erzsébet – iparművész, Beszprémy Katalin – a Hagyományok Háza Népművészeti Tár vezetője, Borbély Jolán – etnográfus, Csiffáryné Schwalm Edit – etnográfus, Dr. Illés Károlyné – népi iparművész, Dr. Tompos Lilla – etnográfus, Erdélyi etnográfusok, F. Tóth Mária – Kulturális Minisztérium munkatársa, Holb Margit – iparművész, Lachner Mónika – etnográfus, Landgráf Katalin – népi iparművész, Lőrincz Etel – iparművész, Mátray Magdolna – népi iparművész, Mátéfy Györk – textilrestaurátor-művész, Nagy Mari – iparművész, Petrás Mária – énekes, Pintér Piroska – népi iparművész,  Pocsainé Eperjesi Eszter – etnográfus, Sándor Ildikó – etnográfus, Vidák István – iparművész, V. Szatmári Ibolya – etnográfus.

 

Az Országos Textiles Konferencia az országban tevékenykedő textíliával foglalkozó népi kézműves alkotóknak és alkotóközösségeknek a szakterület továbblépési, továbbfejlődési alkalmát jelenti. A pályázatokat az eseményt megelőzően másfél évvel hirdetjük meg. Az ország különböző pontjain továbbképzéseket szerveznek az egyesületek és alkotóközösségek, hogy a kijelölt pályázati témákat kellőképpen megismerjék. Az alkotómunka szakkörökben és teamekben hónapokig tart. Újabb ismeretet szereznek, és újabb alkotások születnek.

A háromnapos konferencián elhangzó előadások hozzájárulnak az alkotók tudásának mélyítéséhez, az alkotótevékenység fejlesztéséhez.

A pályázati témakörökben rendezett kiállítások reprezentálják a textiles szakterület élő népművészetét. Jól lemérhető a szakmai tudás, a mögötte lévő kutatómunka és az alkotótevékenység.

 

A Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Békés Megyei Népművészeti Egyesület képviselői közösen alakítják ki a pályázati felhívást, annak tartalmát, kritériumait, díjazási rendszerét, továbbá a szakmai tanácskozás tematikáját. Gondoskodnak a beérkezett pályamunkák zsűrizéséről és az elismerések odaítéléséről.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület feladata a rendezvény összefogása és lebonyolítása.

 

A konferencia előkészítésében, a pályázati témakörök megtalálásában 1991-től Borbély Jolán etnográfus és Bakay Erzsébet iparművész nyújtott segítséget, 2010-ben a rendezvényünk védnökei voltak. Az elmúlt években mellettük jelentős segítséget kapunk Beszprémy Katalintól, a Hagyományok Háza Népművészeti Tár vezetőjétől.

 

A konferencia és a pályázatok meghirdetői, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, rendezője a Békés Megyei Népművészeti Egyesület.

 

 

Rendhagyó tárlatlátogatásra invitálunk mindenkit!

A "Népi textíliák a mai életünkben” című országos pályázati kiállítás ugyan jelenleg is áll Békéscsabán, a Megyei Könyvtárban, de sajnos a vírus miatt nem látogatható.
Dőljenek, hátra a fotelben, nézzék végig a videókat és gyönyörködjenek az alkotók szebbnél szebb munkáiban!
A kétrészes, összesen közel húsz-huszonöt perces film adjon mindenkinek örömet és reményt arra, hogy ez a rémálom rövidesen befejeződik és ismét visszatérhetünk a megszokott, vagy egy kicsit megváltozott életünkhöz.
A filmek az egyesületünk YouTube csatornáján bármikor megtekinthetők, azonban az alábbi két linkre kattintva máris láthatók.

Jó egészséget kívánunk ! #maradjotthon
Cs, júl. 09, 2020
Kedves Alkotók! Az idei év sok váratlan fordulattal lep meg bennünket, amelyek között vannak jók...
K, jún. 23, 2020
Ezúton szeretnénk figyelmükbe ajánlani a közelmúltban megjelent Magyar Falu Program Falusi Civil...
P, jún. 19, 2020
A mai naptól, a veszélyhelyzet megszűnésével újraindulhatnak a közművelődési tevékenységek,...
K, jún. 16, 2020
A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel a XVII. Országos Népművészeti Kiállítás...
Cs, jún. 04, 2020
Egyesületünk, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, különböző partnerszervezetekkel közösen 1989...
P, máj. 29, 2020
NÉPI KÉZMŰVES NAPKÖZIS TÁBOROK A NÉPMŰVÉSZETI ALKOTÓHÁZBAN BÉKÉSCSABA, OROSHÁZI U. 32. A Békés...
Szo, máj. 16, 2020
Júniusra tervezett rendezvényeink - a koronavírus miatti jogi szabályozásra tekintettel -...
Sze, ápr. 01, 2020
Pályázati felhívás online népművészeti módszertani tartalmak elkészítésére Hiszünk abban, hogy a...
Sze, márc. 04, 2020
MEGHÍVÓ XVII. KÁRPÁT-MEDENCEI NÉPI TEXTILFESZTIVÁL ÉS A HOZZÁ KAPCSOLÓDÓ PÁLYÁZATI KIÁLLÍTÁS A...